На Одещині створять центри сучасної професійно-технічної освіти: яких фахівців робітничих професій побільшає

На Одещині створять центри сучасної професійно-технічної освіти: яких фахівців робітничих професій побільшає

Декілька десятків років поспіль в Україні знищувалась професійно-технічна освіта. Результатом стало те, що зараз держава відчуває гострий кадровий голод, і особливо потребує фахівців робітничих професій. Вони потрібні, як на фронті, так і у тилу. Очікується, що після війни, у період відновлення, ситуація ще більше загостриться. Як стало відомо, наразі держава все ж виконує кроки для виправлення ситуації.

Так, минулого тижня у Міністерстві освіти і науки України оприлюднили перелік закладів професійної (професійно-технічної) освіти, на базі яких створять навчально-практичні центри сучасної профтехосвіти за рахунок субвенції з державного бюджету, передбаченої у 2024 році, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Зокрема створення навчально-практичних центрів передбачає придбання сільськогосподарської та іншої техніки, обладнання, матеріалів та устаткування за рахунок субвенції.

Віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що найбільше майстерень планують оновити за напрямами сільського господарства, громадського харчування, промисловість та машинобудування, а також будівництво та автомобільний транспорт.

«Це ті сфери, де бізнесу фахівці потрібні були «на вчора». Тепер у студентів буде можливість отримати практичні навички в оновлених майстернях із сучасним обладнанням. Гроші підуть на станки, верстати, набори інструментів, комбайни, трактори, компресори, домкрати та багато іншого обладнання, а також ремонти в навчальних приміщеннях», – додав посадовець.

Окрім того, в Україні планують створити дві майстерні для операторів цивільних дронів, зокрема наземних та плаваючих. Майстерні будуть у Тернопільському професійному коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою і Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки. Варто зазначити, що професію «оператора дронів» ліцензують вже цього року.

За інформацією Михайла Федорова минулого року був запущений проєкт «100 майстерень», щоб створити у профтехах сучасні простори для якісного навчання. Заявки подали 202 заклади з 647. Тож, зараз визначились із 72 профтехами – учасниками проєкту, а в інших профтехах майстерні планують оновити за допомогою міжнародних партнерів та бізнесу.

На Одещині було вирішено створити п’ять таких центрів, а саме:

•  Державний навчальний заклад «Одеський центр професійно-технічної освіти» з наступним переліком професій: «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів». Загальна вартість створення складає 13 млн 533 тис. 900 грн, сума субвенції ж складає 9 млн 473 тис. 700 грн.

•  Державний навчальний заклад «Ісаєвський професійний аграрний ліцей» з наступним переліком професій: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування». Загальна вартість створення складає 14 млн 935 тис. 500 грн, сума субвенції ж складає 9 млн 785 тис. 500 грн.

•  Північний центр професійної освіти з наступним переліком професій: «Плодоовочівник». Загальна вартість створення складає 8 млн 357 тис. 100 грн, сума субвенції ж складає 5 млн 850 тис. грн.

•  Відокремлений структурний підрозділ «Березівське вище професійне училище Національного університету «Одеська політехніка» з наступним переліком професій: «Перукар (перукар-модельєр)». Загальна вартість створення складає 2 млн 636 тис. 200 грн, сума субвенції ж складає 1 млн 348 тис. 100 грн.

•  Державний навчальний заклад «Одеський професійний ліцей морського транспорту» з наступним переліком професій: «Коваль ручного зварювання», «Електрозварник ручного зварювання», «Токар», «Слюсар-ремонтник», «Електрогазозварник судновий». Загальна вартість створення складає 8 млн 616 тис. 700 грн, сума субвенції ж складає 6 млн 31 тис. 700 грн.

На жаль, у переліку немає жодного навчального закладу півдня Одещини.

Зауважимо, що важливість представників інженерних та робітничих спеціальностей особливо можна відзначити сьогодні, коли, зокрема, захисники України потребують нових винаходів і рішень, адже пристосування до умов сучасної війни є вкрай важливою умовою задля майбутньої Перемоги. Для прикладу, нагадаємо вам історію з ПЗРК «Іглою», коли одеські волонтери-інженери винайшли спосіб використовувати зброю вночі, і тепер вона також захищає нашу область від нічних атак агресора. Ще один винахід волонтерської групи «Технарі» під назвою «Полоз» допомагає силам ППО помічати вночі навіть «чорні» шахеди, а тренувальний прилад «Чайка» дозволяє захисникам неба покращувати свої навички у зручному реалістичному симуляторі.

(Фото: симулятор «Чайка» – Фейсбук-сторінка Геннадія Сульдіна)

Або волонтери з Одеси, які винайшли більш швидку та економну методику вироблення буржуйок військовим на передову. Також нагадаємо, що в області почали модернізувати американські позашляховики «Хамери», встановлюючи на них додаткову броню, аби саперні групи у гарячих точках фронту були у безпеці.

(Фото: модернізований «Хамер» – ТСН)

Окрім того, до допомоги можуть, і долучаються навіть юні майбутні спеціалісти, як це зробили цієї зими на Одещині двоє учнів з ДНЗ «Ісаєвський професійний аграрний ліцей», що виявили ініціативу та виготовили для українських військових буржуйки. Не стають на заваді нашим спеціалістам і більш серйозні перешкоди: колишній військовий після поранення втратив руку, проте зараз він за допомогою протеза виробляє дрони для нашої армії прямо на кухні.

(Фото: учні з ДНЗ «Ісаєвський професійний аграрний ліцей» – департамент освіти і науки Одеської ОДА)

Слід зазначити, що це тільки частина того, що роблять і ще можуть зробити та винайти представники робітничих професій задля нашої армії, безпеки та відновлення країни. Саме тому підтримка та розвиток професійно-технічної освіти наразі має бути одним з пріоритетних напрямків, зокрема, на думку віцепрем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова:

«Профтехи та їхні випускники — основа для відбудови країни. Враховуючи, що потреба в робітничих професіях постійно зростає, майбутні фахівці навчатимуться в сучасних просторах з актуальним обладнанням. Якісна освіта — один зі стовпів збереження людського капіталу».

Амєлія МИЙНОВА

Фото – ілюстративне

Джерело: yug.today



Загрузка...