Український культурний десант, який прямує на південь Одещини, зупинили у Паланці

Український культурний десант, який прямує на південь Одещини, зупинили у Паланці

Сьогодні в місті Вилкове має відбутися показ документального фільму про життя та творчість Володимира Івасюка, після якого заплановано концерт. Вже о 17:00 глядачі чекають на організаторів фестивалю української культури «ВиделкаFest», а також на гурт ZAPAL, який щойно повернувся з гастролей в Польщі, і готується виконати світові хіти та твори композитора для жителів Вилкового. Але, з огляду на останні події, є великий шанс, що за три години ми вже писатимемо «мав відбутися і мали виконати».

Справа в тому, що виконавці, серед яких студент, викладач та ще один чоловік, який має відстрочку по догляду за хворою людиною, зараз стоять на блокпосту в Паланці. Далі їх не пропускають прикордонники.

До нашої редакції зателефонувала виконавча директорка фестивалю Іванка Антонюк. Дівчина розповіла, що організатори відправляли запит на перетинання до 25 прикордонного загону.

«Але ми так розуміємо, що до них він не дійшов. Тобто він там десь лежить, але його ще не розглянули. Всі документи у виконавців з собою є, але вони не прописані в регіоні, тому нас не пропускають далі», – пояснила причину затримки Іванка.

Трохи раніше про проблему на своїй сторінці в Фейсбук написали організатори фестивалю.

«Ми живемо у реальності, у якій, навіть коли намагаємося поширювати українську культуру на території України, можна отримати ніж у спину від бюрократичних процесів, які відбуваються дуже повільно.

Одеська область відрізана від країни та від культури, яку ми намагаємося туди привезти у вигляді концерту Володимира Івасюка та документального фільму про його творчість. На південь Одеської області практично нереально потрапити, якщо ви не пенсіонер, у вас немає інвалідності, вам більше 25 років та у вас немає прописки.

Південь Одещини законсервований разом із його колишніми регіоналами при владі, разом із ОПЗЖ серед депутатів та людьми, які «За життя» у виконкомі».

Сам організатор фестивалю, військовослужбовець Сергій Гнезділов прокоментував те, що відбувається, так:

«Ми живемо в такій реальності, що в Ізмаїлі хотять демонтувати дошку воїнам-«інтернаціоналістам» Афганістану. У Вилковому навпаки – планують встановити.

А ще, поки я записував Марʼяну Безуглу в ++ подкаст, на Паланці затримали і декілька годин не пропускають команду Виделкаfest, яка їде проводити весняну спеціальну подію на Буджак.

Не ТЦК: у наших всі документи в порядку. Знову прикордонники морочать голову та втретє зривають нам подію».

За словами організаторів, і це нам підтвердила Іванка, команда фестивалю стоїть у пункті пропуску вже три години.  

«Чи раді українській культурі та чи готова Державна прикордонна служба України сприяти зниженню рівня зросійщеності шляхом популяризації українського – питання, на яке ми шукаємо відповідь протягом останніх трьох годин, очікуючи пропуску в Одеську область», – питають ті, хто саме зараз везе українську культуру до Вилкового.

P.S. Після публікації статті Іванка Антонюк повідомила нам, що їх нарешті пропустили.

Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...