На Одещині продовжують будувати та укріплювати фортифікаційні об’єкти: відома кількість та вартість таких заходів

На Одещині продовжують будувати та укріплювати фортифікаційні об’єкти: відома кількість та вартість таких заходів

Наразі в Одеській області продовжуються роботи щодо будівництва та укріплення фортифікаційних споруд, які почалися ще у 2022 році. Детальніше про ці заходи, їх кількість, вартість та необхідність розповіли під час брифінгу в медіацентрі Одеської ОВА т.в.о. директора департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства обласної адміністрації Єгор Чикшеєв та речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Єгор Чикшеєв зазначив, що наразі інформація щодо будівництва фортифікаційних споруд має обмежений доступ. Під час свого виступу він повідомив, що на території Одеської області запроєктовано будівництво 54 об’єктів, розміщення та затвердження яких розглядається саме Генеральним штабом ЗСУ. Спочатку на відповідні заходи було передбачено фінансування у 2,9 млрд грн, однак, після проведення експертизи, вартість виконання робіт було зменшено на 300 мільйонів, і на сьогодні вона складає 2,6 млрд грн.

Як пояснила Наталія Гуменюк, фортифікаційні споруди зводяться всюди, де є загрозливі ділянки на випадок імовірного просування ворога. Зокрема, було враховано, що Одеський регіон має десантно-небезпечні ділянки з боку узбережжя:

«Те, що там проводяться роботи – звичайний господарський підхід до того, що оборона має бути надійною, оскільки держава перебуває у воєнному стані. Ми відбиваємо ворожу агресію. І маємо розуміти, що фортифікаційні споруди повинні бути готові до того, щоб розвиток бойових подій проходив так, як це передбачає, до прикладу, тактика введення бойових дій в певній місцевості або за певних географічних умов».

Також речниця Сил оборони Півдня наголосила – попри те, що чорноморський ворожий флот затиснутий у південно-східній частині Чорного моря, загроза з моря для регіону все одно залишається, тому втрачати пильності не можна.

Варто зазначити, що повністю облаштовані об’єкти фортифікаційних споруд існують ще з початку повномасштабного вторгнення:

«Такі об’єкти існують вже з початку повномасштабного вторгнення, і з поправкою на наш регіон, зокрема, Одеський, можемо зазначити, що і той напрямок, який дуже бентежить наше населення, Придністровський, до прикладу, потужно укріплений, облаштована там охорона та оборона державного кордону, і всі ці об’єкти, фортифікаційні споруди, вони потребують підтримки, зміцнення через природні особливості. Вони знаходяться на відкритій поверхні, відповідно потребують додаткових укріплень», – зазначила Наталія Гуменюк.

Наостанок вона додала, що окрім забезпечення таким чином оборони регіону, будівництво фортифікаційних споруд має емоційний посил:

«Крім того, це досить потужний емоційний посил про те, що країна не розслабилась, вона готова тримати оборону до Перемоги».

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Фото – телеграм-канал начальника Одеської ОВА Олега Кіпера



Загрузка...