Червонокнижні журавлі пролетіли нацпарк Одещини, прямуючи на північ через зони бойових дій

Червонокнижні журавлі пролетіли нацпарк Одещини, прямуючи на північ через зони бойових дій

Останнім тижнем над нацпарком «Тузлівські лимани» пролітають сірі журавлі, що, як і багато інших птахів, прямують на північ. Про це повідомив начальник науково-дослідного відділу НПП «Тузлівські лимани», доктор біологічних наук Іван Русев, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Еколог розповідає, що спочатку журавлів він почув, а вже потім розгледів:

«Настає світанок. Навколо слабкий туман і ідеальна тиша. Чути всі тонкі звуки природи. І раптом з’являється пронизливий крик сірих журавлів – курликання. Їх не видно, але курликанням заповнює весь ефір над великими лиманами. Дивлюся в небо, птахів не бачу. Минуло пару хвилин і недалеко помічаємо одного журавля, потім ще кілька».

За кількістю голосів Іван Русев нарахував близько кількох сотень птахів, що полетіли від Національного природного парку в сторону лиману Шагани на північ. Однак, через пару годин з’явилися інші журавлі –красавки або степові журавлі, які летіли у тому ж напрямку. Співробітник нацпарку розповідає, що ці птахи занесені до Червоної книги України, та потребують заповідних місць аби відпочити, підгодуватися та летіти далі.

Попереду на журавлів чекає непростий шлях – через зону бойових дій. Червонокнижні птахи вже вирушили з території нацпарку та полетіли над акваторією Чорного моря. Еколог розповідає, що восени вони знову повернуться до України.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...