Скоригувала десятки «шахедів» по Одесі: СБУ завершила досудове розслідування щодо агентки російської розвідки

Скоригувала десятки «шахедів» по Одесі: СБУ завершила досудове розслідування щодо агентки російської розвідки

Слідчі Служби безпеки України завершили досудове розслідування щодо агентки головного управління генштабу збройних сил росії (більш відомого як гру). Її викрили і затримали контррозвідники СБУ наприкінці листопада минулого року. Про це повідомили в Управлінні СБУ в Одеській області, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

У ході досудового розслідування було встановлено, що зловмисниця передала агресору десятки геолокацій, де, за її переконанням, нібито базувалися підрозділи ЗСУ. За її координатами окупанти завдавали прицільні повітряні удари, насамперед із застосуванням дронів-камікадзе типу «Шахед». На фюзеляжах ворожих БПЛА загарбники робили надписи «від імені» прокремлівського телеграм-каналу, який воєнна розвідка рф використовує для вербування та співпраці з агентами.

Втім, контррозвідка Служби безпеки викрила фігурантку ще на початковому етапі її розвідувально-підривної діяльності та поінформувала командування українських військ про можливі загрози повітряних атак рф. У результаті були вжиті заходи для убезпечення Сил оборони за вказаними локаціями. 

Саму ж агентку співробітники СБУ затримали у власному помешканні. За даними слідства, ворожою поплічницею виявилась місцева підприємиця, яку російське гру дистанційно завербувало у червні минулого року. У поле зору окупантів жінка потрапила через активність в їхньому телеграм-каналі. Зловмисниця через анонімний чат у популярному месенджері підтримувала комунікацію з кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідцентру російського гру Григорієм Івановим. Після ворожих ударів по Одесі фігурантка звітувала своєму «куратору» про наслідки «прильотів». Крім того, вона проводила дорозвідку поблизу інфраструктурних об’єктів обласного центру, які викликали «зацікавленість» у воєнної розвідки країни-агресора.

Наразі дії зловмисниці кваліфіковано за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Обвинувальний акт скеровано до суду. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...