10 березня: церковне свято сьогодні, з чим бути обережним, щоб не залишитися без грошей

10 березня: церковне свято сьогодні, з чим бути обережним, щоб не залишитися без грошей

10 березня за новим церковним календарем православні згадують святого мученика Кодрата і його учнів. У народному календарі - Василисин день. Про його заборони та прикмети, що відзначають у церкві 10 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

10 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

10 березня за новим стилем (23 березня за старим) - день пам'яті мучеників Кодрата, Кипріяна, Діонісія, Анекта, Павла і Крискента та Василиси Коринфської.

Кодрат народився в III столітті, за часів гоніння на християн. Він рано залишився сиротою, виріс у пустелі, де зустрів християн і прийняв віру. Пізніше Кодрат вивчив грамоту і лікарське мистецтво і часто проводив час у пустелі зі своїми друзями і послідовниками - Кипріаном, Діонісієм, Анектом, Павлом, Крискентом та іншими.

За наказом гонителя християн Декія Кодрата і його друзів схопили і кинули в темницю. Їх змушували зректися християнської віри, піддавали тортурам, але чоловіки залишалися непохитними. Тоді мучеників кинули на поталу звірам, але ті їх не чіпали. Зрештою всіх мучеників відправили на страту. Добровільно за чоловіками йшли на муки і багато святих дружин, серед яких була і Василиса Коринфська, яку стратили разом з іншими.

Свято 10 березня за старим стилем - день пам'яті святителя Тарасія, патріарха Константинопольського.

Про що говорять прикмети на 10 березня

У народному календарі 10 березня - свято Василиса - весняної води вказівниця, Василисин день. За його прикметами судили про подальшу погоду:

  • журавлі прилетіли - весна буде теплою;
  • шпаки повернулися - сніг скоро зійде;
  • якщо цього дня холодний вітер - ще довго буде холодно;
  • хмари біжать по небу - буде тепло і дощ.

Вважалося, що з цього дня починаються перші весняні грози.

Що можна робити 10 березня

Цього дня можна піти до храму або помолитися вдома святим. У святої Василиси просять про одужання людей, які перенесли важкі хвороби, вберегти від паводку, щоб вода не підтопила будинок і льох. Також свята мучениця допомагає у вихованні дітей.

За старих часів у цей час йшли на риболовлю - у водоймах було багато риби. 10 березня вважається хорошим днем для прибирання, можна запалити лампадку або свічку, окропити будинок святою водою.

Що не можна робити 10 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, заздрити, бажати зла, переїдати.

За народними прикметами у Василисин день потрібно остерігатися розлити чай - вважається, що разом із ним із дому йдуть гроші й удача. Тому радять стежити, щоб у чаї не залишалася ложечка, зачепиш - і весь напій проллєш.

10 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Леонід, Анастасія, Ніка, Василина, Галина, Віктор, Марк, Денис, Іван, Федір.



Загрузка...