Гуменюк про останні ворожі атаки на Одесу, переорієнтування росії за рахунок «шахедів» та роботу мобільних вогневих груп

Гуменюк про останні ворожі атаки на Одесу, переорієнтування росії за рахунок «шахедів» та роботу мобільних вогневих груп

Керівниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк під час 

 «Радио Донбасс Реалии» розповіла про останні атаки на Одещину та роботу мобільних вогневих груп, передає інформаційна агенція«Юг.Today».  

В першу чергу Наталія Гуменюк вкотре нагадала, що використовуючи ударні безпілотники для атаки, ворог продовжує, зокрема намагатися чинити тиск на мирне населення:

«Аналіз наступний – ворог підступно намагається тиснути на цивільне населення, і тероризувати його не тільки з прифронтових регіонах, а й по всій території України, для чого застосовує атаки далекобійними баражуючими снарядами. І тиск зокрема на південні регіони пов’язаний саме з основними наративами, які ворог просуває в рамках майбутніх своїх виборів».

Щодо роботи мобільних вогневих груп керівниця пресцентру Сил оборони півдня України зазначила, що їх нарощування відбувається постійно, адже частота повітряних атак на сьогоднішній день є надзвичайно високою. Однак, вона наголосила, що попри постійну та досить ефективну протидію ворогу, агресор не зупиняється, а переорієнтовується, зокрема за рахунок ударних безпілотників:

«Навіть за умови досить результативної роботи нашої протиповітряної оборони по авіації ворога, знищення його розвідувальних пунктів, пунктів управління повітряних, знищення безпосередніх виконавців ударів з повітря, я маю на увазі винищувачі й бомбардувальники типу СУ… Всі ці результати все одно ворога не зупиняють, а переорієнтовують. Ми бачимо, що менше застосовується авіація в ракетних ударах і масованих ракетних атак з використанням ракет авіаційного типу менша, але атак з повітря не стає менше. І в них відбувається якісне заміщення, тобто заміщується не кількість, а якість. Якість саме оцими баражуючими боєприпасами».

Наразі мобільні вогневі групи використовують усі наявні засоби, аби підвищити шанси збиття ворожих «шахедів»:

«У нашому арсеналі, до прикладу, на південному напрямку є мобільні вогневі групи, навіть оснащені кулеметами Максим. Звісно, що ставка на них не робиться, але використовується весь потенціал, який може бути застосований. Ми використовуємо і кулемети типу ДШК, використовуємо всю наявну західну допомогу, і наявні способи ураження, які доцільні у використанні у тих чи інших умовах». 

Однак, складність роботи мобільних вогневих груп, зокрема полягає у місцевості, адже збиті ударні безпілотники продовжують нести реальну загрозу, тож збивати їх намагаються у передмісті та більш відкритих територіях. Проте, нагадаємо, як вже згадував речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, через географічне розташування Одеси, часто доводиться нищити ворожі цілі вже на території безпосередньо міста.

«Зрозуміло, що міська місцевість, наприклад, щільна забудова – це дуже небезпечне місце для роботи таких мобільних вогневих груп. Тому вони облаштовуються відповідно з урахуванням ризиків, які можуть бути від збиття «шахедів», зокрема на виїздах з міста, на більш відкритих територіях, там, де уражений дрон не буде настільки критично загрожувати, хоча виключити в абсолюті цю небезпеку ми не можемо, тому що дійсно, дрони мають специфіку свого руху і навіть підстрілений і уражений дрон, розвалюючись може нести ту небезпеку, яка призводить до руйнувань, виникнення пожеж, і, дійсно, людських жертв», – розповіла Наталія Гуменюк.

Під час останньої ворожої атаки на Одесу 6 березня була пошкоджена портова інфраструктура, а окрім того, це сталося під час візиту у порт президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса. Керівниця пресцентру Сил оборони півдня України прокоментувала цей ракетний обстріл як черговий терор, який росія чинить на території України, і, зокрема, Одеси, регулярно. А також нагадала, що портову інфраструктуру країна-агресорка атакувала і під час, і після зернової угоди:

«Відбувається те, що росія терорист, і вона, очевидно, продовжує атаки на припортову інфраструктуру. Так, був нанесений ракетний удар, імовірно балістичною зброєю із влучанням в одну з будівель в припортовій інфраструктурі. Це пов’язано з терором, який ворог достатньо методично проводить… Зернова ініціатива, портові спроможності Одеси, області і України в цілому не дають спокою ворогу, він намагається атакувати і знищити потенціал України, як держави, яка знаходиться у війні, і намагається відновити свою економіку для того, щоб підтримувати фронт».

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...