Чому в багатьох людей від червоного вина болить голова: пояснення вчених

Чому в багатьох людей від червоного вина болить голова: пояснення вчених

Причиною головного болю після випитого червоного вина може бути кверцетин глюкуронід, який є у складі напою. На думку дослідників Каліфорнійського університету в Девісі Ендрю Вотерхауса і Апраміти Деві, ця речовина порушує метаболізм алкоголю в організмі. Про це пише видання Ars Technica.

Науковці вказують, що традиційні твердження про те, що головний біль спричиняють сульфіти, біогенні аміни й таніни, вже не мають наукового обґрунтування.

Наприклад, щодо сульфітів, то така ж їх кількість є й у білому вині. До того ж наш організм виробляє близько 700 міліграмів сульфітів щодня, а голова нам при цьому не щодня болить. Кількість біогенних амінів у вині занадто мала, щоб бути проблемою, а танін міститься, наприклад, у чаї і шоколаді, які, втім, зазвичай не викликають головного болю. 

Учені дійшли висновку, що головний біль спричиняє затримка метаболізму, коли організм розщеплює напій. Метаболізм алкоголю відбувається у два етапи. Спочатку етанол перетворюється на ацетальдегід. Потім фермент ALDH перетворює ацетальдегід в ацетат - звичайну та нешкідливу речовину. Цей другий крок є повільнішим у деяких людей, оскільки у них вказаний фермент може бути не дуже ефективний. 

Дослідники помітили, що кверцетин, який міститься у шкірці винограду, ще більше сповільнює відповідну хімічну реакцію на другому етапі метаболізму. При цьому кверцетину набагато більше саме в червоному вині, ніж у білому, оскільки шкірка червоного винограду зберігається довше під час процесу бродіння.

"Наші тести на ферменти показують, що кверцетин глюкуронід порушує метаболізм алкоголю в організмі. Це порушення означає, що додатковий ацетальдегід циркулює, викликаючи запалення та головні болі", - йдеться у публікації. 

Науковці наголошують, що виноград, який достигав під впливом більшої кількості сонячного проміння, містить більше кверцетину, і саме з нього виготовляють дорожчі вина.  Дешевші ж вина роблять із винограду, в якому менше кверцетину, оскільки грона отримали менше сонячного впливу. Тому в людей, яким болить голова від червоного вина, є вихід споживати дешевші напої.

 



Загрузка...