Смачний лайфхак: 10 рецептів печива, яке готується за 15 хвилин
На вихідних завжди хочеться приготувати для рідних щось смачне та швидке
Ми зібрали для вас десять рецептів ароматного печива, на приготування якого ви витратите мінімум зусиль та часу.
КОКОСОВЕ ПЕЧИВО
Цікавий факт: Часто плутають кокосову воду і кокосове молоко. Вода – це те, що міститься всередині горіха, а молоко – це вода плюс подрібнена м'якоть кокоса.
Інгредієнти:
- 100 г борошна;
- 100 г цукру;
- 200 г кокосової стружки;
- 2 яйця;
- 1 ч. л. розпушувача для тіста.
Приготування:
- Яйця збиваємо з цукром.
- Додаємо у суміш кокосову стружку та перемішуємо.
- Сиплемо у масу борошно з розпушувачем, знову перемішуємо.
- Ставимо тісто на пів години у холодильник.
- Руки змочуємо водою і формуємо з тіста печиво.
- Випікаємо при температурі 180 градусів близько 15 хвилин.
КУНЖУТНЕ ПЕЧИВО
Цікавий факт: В ассирійських міфах говорилося, що перед тим, як створити землю, боги пили кунжутне вино. На сьогоднішній день кунжутне насіння використовують для приготування халви, козинаків, для посипання булочок і не тільки.
Інгредієнти:
- 70 г борошна;
- 60 г вершкового масла;
- 120 г цукру;
- 1 яйце;
- 1/2 ч. л. екстракту ванілі або 1 пакетик ванільного цукру;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 160 г насіння кунжуту;
- 1/2 ч. л. розпушувача;
- 1/2 ч. л. солі.
Приготування:
- Змішати борошно, розпушувач та сіль;
- Збити м'яке масло з цукром. Потім додати яйце, ваніль та сік лимона та збивати 20-30 секунд міксером.
- На низьких обертах міксера додавати невеликими порціями борошно.
- Лопаткою вмішати увесь кунжут (його можна заздалегідь підсмажити);
- Духовку нагріти до 180 градусів. На листи пекарського паперу (обов'язково!) викладати чайною ложечкою млинчики на відстані 3-4 см один від одного, адже печиво може розтікатися.
- Випікати 8–15 хвилин залежно від розміру.
ШОКОЛАДНЕ ПЕЧИВО
Цікавий факт: Деякі люди думають, що існує тільки темний, молочний та білий шоколад. Але є ще і білявий шоколад, який був створений випадково. У білявому шоколаді 32% какао. На смак він трохи маслянистий.
Інгредієнти:
- 250 г масла;
- 1 яйце;
- ваніль;
- по ¼ ч. ложки соди і розпушувача;
- 70 г какао;
- 50 г горіхів;
- 100 г чорного шоколаду;
- 1 скл. борошна;
- 200 г цукру.
Приготування:
- Розм’якшене масло розтерти з цукром, додати яйце, ваніль і збити до однорідної маси.
- В окремій мисці ретельно змішати какао, борошно, сіль, соду і розпушувач.
- Додати до масла і замісити однорідне тісто.
- Горіхи і шоколад дрібно покришити і додати в тісто.
- Сформувати кульки завбільшки з волоський горіх, розплескати їх у круглі палянички 5–7 мм завтовшки.
- Викласти на деко і пекти 10–15 хв за температури 180 °С.
ВІВСЯНЕ ПЕЧИВО
Цікавий факт: Вівсянка – це не тільки каша. Так ще називають невелику пташку з сімейства горобцеподібних. Свою назву вона отримала не просто так. В старі часи, коли гужовий транспорт був основним способом пересування, ці пташки любили гніздитися біля стаєнь і постоялих дворів. Частина вівса, яким годували коней, діставалася птахам. Вівсянку можна побачити по всій Європі і в Сибіру. Іноді вона гніздиться навіть за Полярним колом.
Інгредієнти:
- 1,5 скл. вівсяних пластівців (змолоти);
- 1 скл. борошна (50/50 пшеничне/житнє);
- 0,5 скл. цукру або фруктози (для діабетиків);
- 2 яйця;
- 120 г масла розтопленого;
- 2 ст. ложки сметани;
- 1 ст. ложка розпушувача;
- родзинки, горіхи, ваніль, дрібка солі.
Приготування:
Усі складники змішати, замісити тісто, залишити на 30 хв, сформувати палянички. Випікати 10-15 хв при 180°С.
ЯБЛУЧНЕ ПЕЧИВО
Цікавий факт: Найстаріша яблуня в світі росте в США, вона була посаджена в 1647 році, і при цьому вона досі плодоносить. Яблука на чверть складаються з повітря, а тому не тонуть у воді.
Інгредієнти:
- 120 г цукру;
- 1 пакетик ваніліну;
- 4 яйця;
- 200 г маргарину;
- 500 г борошна;
- 1 пакетик розпушувача;
- 3 яблука.
Приготування:
Яйця розтираємо з цукром та ваніліном.
Додаємо розтоплений маргарин, перемішуємо.
Додаємо борошно, змішане з розпушувачем, та вимішуємо тісто.
Яблука чистимо, ріжемо дрібними кубиками і додаємо в тісто.
Столовою ложкою викладаємо на деко, встелене пергаментом, невеликі «гірки». Випікаємо у розігрітій до 200 °С духовці до золотистого кольору 10-15 хвилин.
МОЛОЧНІ КОРЖИКИ
Цікавий факт: Одна з народних прикмет стверджує, що в грозу молоко скисає швидше. Вчені вже підтвердили цей факт. Але поки ніхто не знає, чому так відбувається.
Інгредієнти:
- 200 г цукру,
- 2 ч. л. ванільного цукру,
- 150 г вершкового масла,
- 150 мл молока,
- 2 яйця,
- 2 ч. л. розпушувача,
- 450-500 г борошна.
Приготування:
- Масло розтерти з ванільним та звичайним цукром. Додайте яйця, змішайте. Додайте молоко та знову розмішайте.
- Додайте борошно та розпушувач і готуйте тісто.
- Розкатайте тісто товщиною 5-7 мм та за допомогою формочок виріжте коржики.
- Деко застеліть пергаментом, змастіть маслом, викладіть коржики. Духову піч розігрійте до 180 градусів та випікайте 20-25 хвилин.
- Посипте цукровою пудрою та подавайте до столу.
БАНАНОВЕ ПЕЧИВО
Цікавий факт: Банан — це ягода. Банани бувають не лише жовті, але і червоні. В червоних ніжніший м'якуш, і перевезення вони не переносять.
Інгредієнти:
- 2 великі м'які банани;
- 1 скл. вівсянки;
- горіхи, родзинки, шоколад, кориця – на смак.
Приготування:
- Розім'яти банани з вівсянкою, перемішати.
- Додати горіхи, родзинки, шоколад.
- Випікати при 180 градусах на пергаменті 15 хвилин.
ПЕЧИВО «МАДЛЕН»
Цікавий факт: У 1755 році король Польщі Станіслан Лещинський давав урочистий обід у своєму замку, однак перед прийомом йому повідомили, що між інтендантом і кухарем сталася сварка, в результаті якої кухар звільнився і пішов, не приготувавши десерту. Служниця Мадлен Польмьє запропонувала приготувати тістечка за рецептом своєї бабусі. Тістечко виявилося надзвичайно смачним, і нову страву назвали на честь служниці.
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 70 г цукру;
- 70 г борошна;
- 60 г вершкового масла;
- 1/4 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. улюбленого екстракту (у мене вода настояна на квітах апельсину (вода флердоранж)
Приготування:
- За день до випікання печива, масло розтопити.
- Яйця збити з цукром до однорідності.
- Додати борошно, екстракт та топлене вершкове масло і ще раз збити. Накрити миску з тістом кришкою чи харчовою плівкою та поставити в холодильник на 8-10 годин. Можна так залишити до доби часу.
- В день випікання, духовку розігріти до 220 ᵒС.
- Форми для печива змастити вершковим маслом та посипати борошном. Струсити зайве.
- До тіста додати розпушувач і добре перемішати.
- Пекти до виразної золотистості. Дістати печиво "Мадлен" з духовки.
- Дістати з форм і можна одразу подавати, посипавши цукровою пудрою.
ПЕЧИВО «КАВОВІ ЗЕРНА»
Цікавий факт: Кава «Американо» з’явився протягом Другої Світової Війни. Солдати з Америки не могли пити європейську міцну каву і просили розбавляти його водою.
Інгредієнти:
- 1 яйце;
- 125 г масла (кімнатної температури);
- 1 скл. цукрової пудри;
- 0,5 скл. крохмалю;
- 2 скл. борошна;
- 2 ч. л. з чубком розчинної кави;
- розчиненої у малій кількості гарячої води;
- 2 ст. ложки какао;
- 0,5 ч. ложки розпушувача;
- 1 ч. ложка ванільного цукру.
Приготування:
- Замісити гладке тісто.
- Сформувати кульки завбільшки з волоський горіх. Покласти на деко, встелене пекарським папером.
- Пальцями приплюснути кожну кульку, посередині натиснути зубочисткою, щоб надати «зерну» увігнутої форми.
- Випікати у попередньо розігрітій духовці за температури 180 °С, не пересушити. Коли печиво охолоне, посипати какао.
ПЕЧИВО «П’ЯТИХВИЛИНКА»
Цікавий факт: У 1919 році Ісаак Карассо став продавати йогурти у Європі. Він назвав продукт Danone на честь свого сина, що буквально означає «маленький Даніель»
Інгредієнти:
- 100 мл кефіру (можна також пекти на йогурті або сметані);
- 1 яйце;
- 60 мл олії;
- 60 г цукру;
- 250 г борошна;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- 10 г ванільного цукру.
- Можна додати цедру за бажанням.
Приготування:
- Яйце і цукор збити легенько віночком, додати кефір, олію, ванільний цукор, поступово просіяне борошно. Замісити м’яке тісто.
- Розкотити тісто в прямокутник товщиною 1 см, змастити яєчним білком, посипати щедро цукром або сумішшю цукру і кориці, придавити легенько пальчиками. Розрізати на маленькі шматочки-квадратики. У мене вийшло 42 штуки.
- Акуратно (тісто ніжне) перенести на деко, застелене пергаментом. Випікати в розігрітій духовці до 180 С 15 хв (довго не випікати, тоді печиво м’якеньке). Можна посипати печиво лиш цукром, цукор+кориця, без яєчного білка. Якщо використовуєте білок, а жовток залишається, то його можна додати в тісто (тобто в тісто піде 1 яйце та 1 жовток).
Рецепт і фото Тетяни Петришиної