В Україні розпочинається Різдвяний піст

В Україні розпочинається Різдвяний піст

Заговини – це останній день перед початком багатоденного посту, коли ще можна споживати скоромну їжу. Скоромна – від даньослов’янського слова «скрамъ», що означало «жир, масло». Отже, скоромна їжа – це така, яка у своєму складі має плоть або продукти життєдіяльності теплокровних тварин, наприклад: молоко, яйця, сир, м’ясо тощо. Таким чином, заговини – це день перед постуванням, «за» день до говіння. Про це сьогодні нагадали вірянам у Православній церкві України, передає видання «Південь сьогодні».

 Говіння – це термін, який вживається у православному богослужбовому побуті на позначення певного стриманого образу поведінки віруючих під час посту. Це слово грецькою «εὐλάβεια» (евлавіа) означає обережність, страх, боязкість, благоговіння. А його походження виводять до індоєвропейського корня «хава», що означав «благоговійне принесення жертви».

По суті, й досі піст є певною жертвою – добровільною стриманістю, самообмеженням, виявом нашого смирення перед Богом, способом пожертвувати бажаннями плоті заради зміцнення волі і духу. Ну а слово «розговіння, розговітися» позначає закінчення посту.

«Вже завтра розпочнеться Різдвяний піст, який триватиме 40 днів. Піст не має бути лише своєрідною дієтою, приуроченою до певної дати церковного календаря, хоча ззовні і нагадує її. Піст – важливий і непростий шлях поступового духовного вдосконалення, зміцнення душевних і моральних сил, віднайдення опори, надії, це наближення до Бога. І аби зрозуміти, наскільки говіння є зміцнюючим і корисним – слід пройти цей шлях, щоби у Святвечір з душевною, тихою і легкою радістю зустріти світле свято Різдва Христового, приготувавши не лише страви на стіл і подарунки для родини, але найперше – приготувавши себе до зустрічі з Богом, Який прийшов у світ», – зазначають священики.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...