На Одещині жінка потрапила в реанімацію через споживання м'ясної тушонки
В Одеській області зареєстрували перший у цьому році випадок захворювання на ботулізм.
Як повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, сталося це 13 лютого.
Фахівці провели епідеміологічне розслідування даного випадку та встановили, що захворіла, жінка 1988 року народження, мешканка Одеського району, 7 лютого в обід вживала тушонку м’ясну, домашнього приготування, придбану з рук на стихійному ринку.
Вночі на 8 лютого їй стало зле: з’явився незначний біль в животі, дискомфорт в області шлунку, закреп. За медичною допомогою не зверталася, але симптоми не проходили. На шостій день у неї погіршився зір: з’явилось головокружіння, нестійка хода, головний біль, запаморочення, нудота, слабкість, двоїння в очах.
13 лютого звернулася до сімейного лікаря, який направив її до Міської клінічної інфекційної лікарні. Жінку госпіталізували до реанімаційного відділення, де їй ввели ботулінічний антитоксин, який є найдієвішим засобом при лікуванні ботулізму.
Фахівці нагадали, що у 2024 році в області зареєстрували чотири випадки ботулізму, причиною яких було вживання продуктів домашнього приготування: грибів та тушонки консервованих, риби в’яленої.
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum.
«За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання», – закликають фахівці.
Джерело: medicine.rayon.in.ua