Названо 6 речей, які у жодному разі не можна робити під час грози: поради метеорологів

Названо 6 речей, які у жодному разі не можна робити під час грози: поради метеорологів

Літо не обходиться без дощу та грози. Літні місяці несуть найвищий ризик загибелі від блискавки. Щоб захиститись від блискавок та інших проблем, пов’язаних з літньою негодою, потрібно закріпити певні звички, пише HuffPost.

Йдеться про шість правил від метеорологів, яких слід притримуватись під час негоди:

Не залишаються на вулиці під час грози

Під час грози на вулиці немає безпечного місця від блискавки. Найбезпечніше місце – або міцна будівля або авто. Причина –  електричний розряд від блискавки пройде через металевий корпус автомобіля або сантехніку та електрику в будинку.

Не ігнорувати грім

Якщо ви достатньо близько, щоб почути грім, ви насправді достатньо близько, щоб у вас вдарила блискавка. Це означає, що небажано залишатися в басейні ще кілька хвилин, спостерігаючи за штормом удалині, або сидіти надворі під час гри в бейсбол, поки не почнеться дощ. Блискавка може вдарити на відстані від 10 до 15 миль від епіцентру грози.

Не тримати дротову електроніку

Під час грози, навіть знаходячись у будинку, не варто розмовляти по дротовому телефону, використовувати підключений до мережі комп’ютер, грати у відеоігри за допомогою дротової приставки. Це також стосується обладнання для домашніх тренувань, фенів, пилососів та будь-якого іншого, що можна підключити до електричної розетки.

Не ховатись під деревами чи нестійкими спорудами

Дерево насправді притягуватиме блискавку, оскільки є одним з найвищих об’єктів поблизу. Ховатися під альтанкою, критим ганком або павільйоном теж не гарна ідея під час грози.

Не йти через стоячу паводкову воду

Прохід через паводкові води може збільшити ризик удару блискавки, схожий на перебування в басейні чи океані під час грози. Не кажучи вже про інші небезпеки проходження через паводкову воду, яка може бути забруднена.

Уникати використання проточної води

Під час грози також варто уникати використання проточної води, незалежно від того, перебуваєте ви в душі, ванні чи миєте посуд. Електроенергія може проходити через воду в сантехніці, а потім таким чином потрапляти в будинок або будівлю.

Що робити, якщо вдарила блискавка

Якщо ви або хтось інший все ж постраждали від блискавки, важливо діяти швидко. За оцінками, 90% постраждалих насправді виживають, тому дуже важливо одразу зателефонувати в службу екстреної допомоги та надати першу допомогу. Також не потрібно боятися доторкнутися до того, хто отримав удар, оскільки вони не тримають такого електричного заряду.



Загрузка...