Кому краще не їсти авокадо. Науковці відповіли

Кому краще не їсти авокадо. Науковці відповіли

Авокадо вважають зірковим джерелом здорових жирів.

Науковці стверджують, лише з однієї половинки ви отримаєте 4,6 грама клітковини, 345 міліграмів калію та 19,5 міліграмів магнію. Авокадо багате на вітамін А, Е та К. У ньому міститься понад 70% мононенасичених жирних кислот і 13% поліненасичених жирних кислот, пишет ncbi.

За даними Університету Монаша, високий вміст здорових жирів у цьому продукті може бути хорошою новиною для нашого холестерину чи здоров'я серця, але також може бути поганим для тих, у кого є синдром подразненого кишківника (СПК).

Як зазначено в дослідницькій статті 2023 року, FODMAP - це ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліольні вуглеводи, які пов'язують із дискомфортними шлунково-кишковими симптомами через те, що вони не можуть належним чином засвоюватися в кишечнику. Тому людям із СРК рекомендується дотримуватися дієти з низьким вмістом FODMAP, а тому заборонено їсти авокадо.

Це пов'язано з тим що у його складі є сорбіт - різновид поліолу цукру (P у FODMAP), який організм може засвоїти лише частково. Сорбіт міститься в деяких продуктах харчування, іноді використовується як штучний підсолоджувач. Однак нещодавно дослідники Університету Монаша виявили, що, можливо, головна проблема авокадо не у сорбіті, а у зовсім інших вуглеводах.

Хімічний склад продуктів може змінюватися в довгостроковій перспективі. Понад десять років тому дослідники виявили, що авокадо містить велику кількість сорбіту.

Однак під час останніх досліджень виявилось, що тепер він має персеїтол - інший вид цукрового поліолу, який міститься лише в цьому продукту, тоді як рівень сорбіту в нормі. Персеїтол має більший молекулярний склад, ніж сорбіт, що робить його важчим для засвоєння та, швидше за все, викликає гази або діарею.



Загрузка...