Сі Цзіньпін прибув до Сербії

Сі Цзіньпін прибув до Сербії

Сі Цзіньпін вже відвідав Францію, також він планує візит до Угорщини в рамках свого турне по Європі.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін ввечері 7 травня прибув до Сербії. Дата його візиту збіглося із 25-ю річницею бомбардування посольства Китаю у Белграді з боку НАТО. Про це повідомляє Associated Press.

Сі Цзіньпін згадав про вибух у статті, опублікованій у сербській газеті Politika, зазначивши, що "ми не повинні забувати, що сьогодні 25 років тому НАТО нахабно розбомбило посольство Китаю в Югославії…Китайський народ цінує мир, але ніколи не дозволить повторити історичні трагедії".

Як відомо, 7 травня 1999 року винищувачі США скинули п’ять бомб на посольство Китаю у сербській столиці, після чого виникла пожежа, а три громадянина КНР загинули. Ще 20 людей зазнали поранень внаслідок бомбардування, яке відтоді обтяжує відносини між двома державами. НАТО розпочав повітряні атаки, щоб змусити тодішнього сербського лідера Слободана Мілошевича припинити жорсткий наступ на етнічних албанських повстанців у Косові.

США тоді вибачилися і заявили, що удар по посольству Китаю був помилкою, яка сталася через помилкові дані розвідки. У Вашингтоні пояснили, що передбачуваною ціллю військ Альянсу була штаб-квартира сербського державного експортера зброї, розташована на тій самій вулиці, але за кілька кварталів від китайського дипвідомства.

Після інциденту протестувальники у Китаї штурмували дипломатичні установи США, оскільки бомбардування підігріло антиамериканські настрої та припущення, що напад був навмисним, а не випадковим.



Загрузка...