Чому мак став символом пам’яті жертв війни: історія появи та значення

Чому мак став символом пам’яті жертв війни: історія появи та значення

Червоний мак - символ пам'яті жертв Другої світової війни, з 2014 року став символом Дня примирення та Дня перемоги в Україні. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

У світі червоний мак спочатку був символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом став символізувати вшанування жертв усіх збройних конфліктів.

Цей символ вперше з'явився в 1915 році, коли канадський лікар Джон Мак-Крей написав вірш під назвою "У полі Фландрії". У поезії розповідалося про червоні маки, які зацвіли на військових могилах.

Американська гуманістка Міона Майкл надихнулася віршем і прикрасила квіткою маку свій одяг в ім'я вшанування пам'яті загиблих бійців. А вже у 1920 році Американський легіон затвердив маки як офіційний символ. У 1921 році їх помістили на емблему Королівського Британського легіону.

В Україні стилізоване зображення квітки маку стало головним символом Дня пам’яті та примирення (8 травня) у 2014−2015 роках. Мак пам’яті поєднується з давнім символічним значенням цієї квітки в народній міфології та в художній літературі - зокрема, і з легендами про те, що маки цвітуть там, де пролилася кров українських козаків.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...