​Загадуйте бажання: над Землею пройде один з найсильніших зорепадів ХХІ століття

​Загадуйте бажання: над Землею пройде один з найсильніших зорепадів ХХІ століття

У неділю, 5 травня, на небі можна буде спостерігати найсильніший метеоритний дощ з початку XXI століття. Менш інтенсивні метеоритні потоки буде видно ще до 10 травня.

Про це повідомляє видання "Science Alert".

Вчені пояснюють, що метеоритний дощ буде викликаний входом і згоранням пилу та уламків комети Галлея (за офіційною назвою 1P/Галлея), котра обертається навколо Сонця приблизно раз на 76 років.

Кожного разу, проходячи через внутрішню частину Сонячної системи, комета викидає велику кількість уламків, так званого космічного сміття. Земля проходить через цей потік двічі на рік, породжуючи два знаменитих метеорних дощі: у жовтні – метеорний потік Оріоніди, який видно з обох півкуль, та метеорний потік Ета-Акварід у травні.

Земля входить в потік пилу та газів в середині квітня і рухається в ньому приблизно шість тижнів.

Метеорний потік Ета-Аквариди, зазвичай, найкраще видно у південній півкулі. Цього року потік обіцяє бути особливим, адже він припадає на Великдень, а ще збігається з молодою фазою Місяця. За декілька годин до світанку небо буде темним, що створить ідеальні умови, аби спостерігати за космічним дощем.

За словами вчених, цьогоріч потік може мати більш активну фазу, аніж зазвичай, що зробить його найпотужнішим метеорним дощем XXI сторіччя.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...