На Марсі знайшли шматок стародавнього пляжу

На Марсі знайшли шматок стародавнього пляжу

Ровер Perseverance взяв новий зразок керна. Марсіанську породу взяли з “Піку Бунзена” 11 березня, у 1088-й марсіанський день або сол місії. Вчені сподіваються, що зразок допоможе їм більше дізнатися про кратер Єзеро. Планетологи вважають, що в минулому там було озеро, наповнене водою.

Аналіз, проведений приладами на борту марсохода НАСА Perseverance показав, що в минулому на ядро породи довгий час впливала вода. Вчені вважають, що вони взяли зразок стародавнього марсіанського пляжу.

“Це саме той камінь, який ми сподівалися знайти, коли вирішили дослідити кратер Єзеро. Майже всі мінерали в породі утворилися з води. На Землі мінерали, відкладені у воді, часто добре вловлюють і зберігають давній органічний матеріал і біосигнатури. Камінь може навіть розповісти нам про кліматичні умови Марса, які існували під час його формування”, – розповів Кен Фарлі, науковий співробітник проєкту Perseverance у Каліфорнійському технологічному інституті в Пасадені, Каліфорнія.

“Пік Бунсена” – це скеля завширшки близько 1,7 м і заввишки 1 м. Вона заінтригувала вчених, бо відслонення височіє серед навколишньої місцевості та вирізняється цікавою текстурою на одній із частин.

Перш ніж взяти зразок, Perseverance просканував породу за допомогою спектрометрів SuperCam і PIXL. Потім марсохід використовував ротор на кінці роботизованої руки, щоб відшліфувати частину поверхні, і знову просканував скелю. Аналіз показав, що “Пік Бунзена” на 75% складається із зерен карбонату, зцементованих майже чистим кремнеземом. Ці мінерали відмінно вловлюють біосигнатури. Щоб знайти молекули життя, зразок вивчать на Землі.



Загрузка...