Іран представив новий флагманський безпілотник Gaza: що про нього відомо

Іран представив новий флагманський безпілотник Gaza: що про нього відомо

Іран на міжнародній виставці озброєнь у Досі (Катар) вперше продемонстрував світові свій новий флагманський безпілотник із промовистою назвою Gaza.

Як пише The Wall Street Journal, безпілотник може нести до 13 бомб та здатен подолати відстань понад 1600 кілометрів на висоті понад 10 кілометрів.

"Новий безпілотник "Газа", названий Іраном на знак солідарності з жителями анклаву після ескалації ізраїльсько-палестинського конфлікту в 2021 році, представляє посилену загрозу інтересам США та союзникам. Завдяки заявленій дальності польоту в 2 тисячі кілометрів, розмаху крил 21 метр і супутниковому зв’язку безпілотник може долетіти з Ірану в Ізраїль із 13 високоточними бомбами. Іран заявляє, що безпілотник готовий до використання", – пише WSJ.

Для порівняння, Shahed-129, звичайний іранський безпілотник, здатен нести лише чотири бомби.

Як зазначає видання, після закінчення терміну дії обмежень Організації Об’єднаних Націй на експорт ракет і безпілотних літальних апаратів Ірану в жовтні Тегеран дедалі більше продає свою військову продукцію на міжнародному ринку, що посилює занепокоєння США та їхніх союзників.

"На іранській виставці в Досі відвідувачі розглядали глянцеві російськомовні брошури, що рекламували різні продукти, у тому числі нову ракету протиповітряної оборони. Іспанською мовою була надрукована брошура з рекламою ракетно-космічної установки — нагадування про нещодавнє розгортання Венесуелою патрульних протикорабельних ракетних катерів іранського виробництва. Рекламні листівки фарсі та англійською мовами рекламували нові протикорабельні крилаті ракети та радіолокаційні системи - технології, які використовували єменські повстанці-хусити для націлювання на американські кораблі", - пише WSJ.



Загрузка...