Атомний підводний човен АС-31 "Лошарик": що відомо про субмарину, яку РФ ремонтує п'ять років(фото)

Атомний підводний човен АС-31 "Лошарик": що відомо про субмарину, яку РФ ремонтує п'ять років(фото)

Російські фахівці завершили основні ремонтні роботи на глибоководному підводному атомному човні спеціального призначення АС-31, відомому як "Лошарик". Субмарина повинна тепер пройти випробування, зокрема занурення на глибину в 6 км.

Аналітики Defence Express зазначили, що фінальні випробування призначені на літо, таким чином, підводний човен відновлювали п'ять років.

Катастрофа на субмарині сталася в Кольській затоці Баренцева моря 2 липня 2019 року, коли на борту сталася пожежа. За офіційною інформацією, 14 російських підводників із 25 осіб екіпажу загинули.

Водночас повідомлялося, що пожежа виникла через неякісні китайські або "імпортозамінні" літій-іонні акумулятори. На момент інциденту АС-31 був пристикований до підводного крейсера стратегічного призначення проєкту 667БДРМ.

Під час ремонту підводний човен нібито пройшов модернізацію і отримав нове обладнання, а також замінили ядерне паливо реактора.

Експерти зазначили, що АС-31 "Лошарик" - диверсійна субмарина, яка призначена для проведення операцій на значній глибині. Західні фахівці вважають, що її цілями можуть бути підводні комунікації та донні системи виявлення підводних човнів, зокрема IUSS на Фарерсько-ісландському рубежі.

Прізвисько підводного човна пов'язане з характерною конструкцією апарата, в якому внутрішні відсіки виконані у формі сфер із титанових сплавів.

Достовірних ілюстрацій підводного апарата немає.

Який вигляд може мати російський "Лошарик"
Який вигляд може мати російський "Лошарик"



Загрузка...