В Ізмаїлі оновили таблички на пам’ятниках(фото)

В Ізмаїлі оновили таблички на пам’ятниках(фото)

На пам’ятниках міста днями змінили старі радянські таблички на сучасні українські. Заходи проведені в рамках закону України щодо декомунізації та дерусифікації і прийнятого нещодавно рішення міськради.

В рамках виконання рішення Ізмаїльської міськради від 10 квітня щодо заходів, передбачених законами України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки, в Ізмаїлі оновили деякі пам’ятники.

Зокрема, на пам’ятнику морякам-дунайцям замінили таблички в рамках історичної відповідності. Як було, і як стало, можете подивитися на фото до і після.

 

Стара табличкаСтара табличка

Оновлена табличкаОновлена табличка

Стара табличкаСтара табличка

Нова табличкаНова табличка

Також були проведені ремонтні роботи щодо Меморіального знаку на вулиці Придунайській.

Звичайно, старі таблички замінили новими.

 

Оновлені таблички з’явилися на Пам’ятному знаку на вулиці Станційний селище.

Що стосується демонтажу пам’ятника першому градоначальнику Ізмаїла, російському генералу Сергію Тучкову, то цей процес швидким не буде, повідомив Ізмаїл.City заступник міського голови Сергій Лузанов. Як зазначив заммера, демонтаж має бути правильно підготований, аби все зробити акуратно. Зараз йде технічна підготовка. Пам’ятник планують зняти та зберігати на території ПУВКГ, де вже зберігається пам’ятник Леніну. Не виключено, що у майбутньому, пам’ятник Тучкову будуть демонструвати на території музею як частину експозиції про певний період історії Ізмаїла, оскільки цей пам’ятник – не штампований, це витвір місцевого скульптора Михайла Недопаки.

Що стосується постаменту пам’ятника Суворову, який зняли ще в грудні 2022 року, то демонтувати його технічно дуже складно. Постамент обшитий чавунними листами, всередені залитий бетоном. Оскільки увесь центр Ізмаїлі – це історична частина міста, і під поверхнею проходять підземні ходи, тому це ускладнює справу. Тому, наразі розглядаються кілька варіантів, яким чином демонтувати постамент і не нашкодити навколишній території.

 

Попри те, що є складнощі із правильним демонтажем пам’ятника Тучкову і постаменту пам’ятника Суворову, це не завадить виконати рішення міської ради в повному обсязі. Вже після цього будуть розглядатися пропозиції того, що саме буде на місці, яке звільниться.

Джерело: izmacity



Загрузка...