Лазівок більше не буде: в Євросоюзі каратимуть причетних до обходу санкцій

Лазівок більше не буде: в Євросоюзі каратимуть причетних до обходу санкцій

Депутати Європарламенту схвалили директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій ЄС. Завдяки такому рішенню буде запроваджено загальне визначення порушень і мінімальні покарання за них. Про це йдеться у повідомленні Європейського парламенту. 

"Новий закон встановлює узгоджені визначення порушень, включаючи незаморожування коштів, недотримання заборон на поїздки або ембарго на постачання зброї, переказ коштів особам, які перебувають під санкціями, або ведення бізнесу з державними організаціями країн, що перебувають під санкціями. Надання фінансових послуг або юридичних консультацій всупереч санкціям також буде каратися", - пояснюють в Європарламенті.

До прикладу, покарання буде застосовуватися до тих осіб, які приховують переказ коштів, що мають бути заморожені, справжнє право власності на майно та надання необхідної інформації. Водночас в законі йдеться про те, що гуманітарна допомога або підтримка базових потреб людини не має вважатися порушенням санкцій. 

"Російське вторгнення виграє від шахраїв, які порушують закон в Європі. Вони повинні бути спіймані, а форумний шопінг повинен припинитися. Нам потрібне це законодавство, оскільки розбіжності в національних підходах створили слабкі місця і лазівки, і воно дозволить конфіскувати заморожені активи. Парламент застосував амбітний, гармонізуючий підхід до закону, і навіть якщо ми не змогли закрити всі лазівки, які хотіли, це є покращенням поточної ситуації і свідчить про нашу рішучу підтримку України", - зазначила після голосування доповідач Софі ін'т Вельд.

Проте закон ще має схвалити Рада ЄС, перш ніж він набуде чинності. 



Загрузка...