Аграрії Одещини безкоштовно отримають насіння культури, яку цього літа вирощуватимуть вперше за останні кілька десятків років

Аграрії Одещини безкоштовно отримають насіння культури, яку цього літа вирощуватимуть вперше за останні кілька десятків років

Фермери Одещини отримали хороший шанс перезавантажити структуру свого господарства і закріпити своє економічне благополуччя на багато років. Таку думку виказав у своєму блозі на AgroPolit.com народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Йдеться про проголосований парламентом розроблений та ініційований депутатом законопроект 10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні», який запускає в Україні процедуру вирощування бавовника.

На думку Степана Чернявського, ідеальні умови для вирощування бавовнику в Україні – саме в Бессарабії.  

Проголосований закон вносить три важливі зміни в процедуру вирощування бавовнику.

По-перше, раніше на реєстрацію одного сорту бавовнику потрібно було витратити від 2 до 5 років. Прийнятий закон скорочує цю процедуру до одного місяця!

По-друге, закон дозволяє реєструвати права на сорти бавовнику, в тому числі генетично модифіковані.

«Нагадаю, що у світі більше 95 % всіх використовуваних сортів бавовни – саме ГМО. При цьому ризик передачі  генів іншим рослинам маловірогідний, адже бавовник – самозапильна культура», – зазначив депутат.

По-третє, реєстрація інтелектуальних прав на сорти бавовнику засвідчуватиметься відповідним патентом.  Це посилить контроль за використанням сортів на ринку.

Степан Чернявський вважає, що на старті Україна потребує 10 тонн бавовнику.

«Наразі в Україні є гострий дефіцит снарядів на фронті. Невід’ємна складова виготовлення снарядів – порох, який у всьому світі виготовляється із нітроцелюлози, а вона – із бавовника. Вивчаючи це питання зі своїми колегами з аграрного комітету, Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН та Мінагро ми з’ясували, що на Бессарабії, особливо, на півдні Одещини, сприятливі природно-кліматичні умови для вирощування бавовни. При цьому за всі роки незалежності у нас в Україні зареєстровано лише 2 сорти бавовника. Я сам з Одещини і представляю інтереси аграріїв нашого регіону в парламенті в аграрному комітеті, тому зрозумівши перспективи вирощування бавовника, активно зайнявся цим питанням.  На мою думку, вирощування бавовника – це хороша нова ніша саме для фермерів Бессарабії, але спочатку треба освоїти її процес», – обгрунтував свою позицію автор законопроєкту.

Він також додав, що, за оцінками Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, наразі їм потрібно 10 тисяч тонн бавовникової целюлози, для вирощування якої бавовником потрібно засіяти 25-30 тисяч гектарів. Однак після тестового випробування механізму вирощування бавовнику на українських полях, ці площі можуть суттєво збільшитися. Фермери спочатку мають зрозуміти технологію вирощування цієї культури, налагодити внутрішню переробку та вирахувати правильну її економічну складову під свої господарства.

«Загалом же у світі існує дефіциту пороху на 20 років переробки бавовнику. Тобто ніша вирощування бавовнику – золота жила для агросектору України.

Як голова парламентської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Узбекистан я поставив це питання своїм колегам, які вже мають успішну економічну модель вирощування бавовнику. Вони говорять, що інвестиції в 1 га бавовнику коливаються в межах витрат на вирощування 1 га пшениці. Економічна вигода з 1 га залежить від якості та урожайності отриманого насіння бавовнику і становить $ 700-1000 за тонну бавовникового насіння. Це дуже перспективно для аграріїв нашого півдня, які наразі майже нічого не заробляють і несуть лише збитки на своїх землях.

Крім того – у планах запровадження державної підтримки для фермерів на вирощування бавовни. Я ініціюватиму цей процес і певні домовленості про це вже є. Деталі – згодом», – поділився планами депутат.

Крім того, Степан Чернявський розповів, що 3 квітня він зі своїми колегами організував у Одесі міжнародний форум за участі експертів з США, Туреччини та ЄС щодо виробництва  сучасного насіння бавовни в Україні.

«Було дуже багато цікавого, зокрема, всіх приємно здивувало, що завдяки сучасному насінню на поливі у Туреччині на 1 гектар отримують до 6,2 тонн насіння бавовника. Зрозуміло, що в наших умовах цифра буде меншою, але перспективу ми розуміємо. В рамках цього форумувдалося досягнути домовленості й із чотирьома міжнародними насіннєвими компаніями (ТОВ «БАЄР Україна», ТОВ «БАСФ Україна», МейАгро ТухумСулук, Corteva Agriscence) на поставку безкоштовного насінння п’яти сортів бавовни в обсязі 217,5 тонн українським аграріям. Це насіння використовуватиметеся на тестових полях. Коли ми це зробимо, тоді зберемо великий пул фермерів і поїдемо на поля, щоб вони побачили весь процес як вирощується бавовна, яка її урожайність, що з економікою.

На мою думку, Україна збере цього року свій перший урожай бавовни. Хоч він і буде тестовим, але він стане першим кроком перетворення Одеського регіону в економічно потужний регіон саме завдяки вирощуванню бавовни», – розповів про перші напрацювання та перспективи Степан Чернявський.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...