У нацпарку Одещини стали частіше траплятися сірі зайці, у яких зараз триває шлюбний період

У нацпарку Одещини стали частіше траплятися сірі зайці, у яких зараз триває шлюбний період

Сірий заєць, або русак (лат. Lepus europaeus) – звичайний мешканець нацпарку «Тузлівські лимани». Однак, під час повномасштабного вторгнення ці тваринки почали з’являтися частіше, оскільки навколо немає полювання та браконьєрства. Зараз зустріти зайців можна біля води між острівцями – тваринки вміло бігають по воді. Про цих мешканців «Тузлівських лиманів» розповів у своєму дописі еколог Іван Русев, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Сірий заєць веде нічний спосіб життя, проводячи світлий час доби в укритті посеред заростей трави або чагарників, майже повністю зливаючись з навколишнім середовищем. З настанням сутінків він вибирається на годівлю, пробігаючи в пошуках соковитого корму кілька кілометрів. Любить ця тваринка харчуватися солодкою конюшиною, молодими злаками, кульбабами, ягодами та корнеплодами.

Шлюбний період сірих зайців проходить з січня по вересень. В цей час самці часто б’ються між собою, «нагороджуючи» противника глибокими рваними ранами.

Період розмноження розтягнутий з березня до вересня – до трьох разів на рік. Перший гін відбувається наприкінці зими: в лютому — початку березня. Вагітність триває до 7 тижнів, і наприкінці березня або у квітні зайченята народжуються. На світ малюки з’являються зрячими та вкритими шерстю кількістю в середньому 3-4, подекуди до 9 осіб.

Самка ж після пологів залишає лігво-гніздо і лише раз на добу протягом місяця приходить погодувати зайчат. Малюки спочатку тримаються разом, а у віці 4-5 днів розбігаються по затишних місцях поруч з місцем народження. За два тижні вони вже важать 300-400 г і посилено харчуються молодою травичкою. В місяць від народження вони стають повністю самостійними.

На фото – зайці під час шлюбних ігор на Кордоні «Тузлівська Амазонія».

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...