Через війну деякі птахи, ймовірно, не зможуть вивести пташенят на Одещині

Через війну деякі птахи, ймовірно, не зможуть вивести пташенят на Одещині

Війна позбавила домівок не тільки людей. В Національному природному парку «Тузлівські лимани» від обстрілів страждають нічні чаплі – квакви та малі чепури. Про це на своїй сторінці в Фейсбук розповів еколог Іван Русєв, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Вчений пише, що в минулому році ці птахи змогли відгніздитися, сформувавши невеличку колонію на деревах гледичіі. Але під кінець сезону гніздування були змушені покинути гнізда через військові дії. В пошуках безпечного місця вони мандрували нацпарком, а восени полетіли до Африки. А зараз вони вже повернулись до Одещини.

«В 2023 році, незважаючі на відсутність фактору неспокою від рекреантів, цих птахів налякали багаточисельні вибухи та інші неприродні шуми війни рашистів проти нас.

Ці холості птахи зараз заявляються на мілководдях лиманів, на піщаному пересипу, прилетаючи з далекої Африки. Але їх звичайне місце гніздування зайняте війною, і, ймовірно, ім не буде де жити і виводити пташенят в нашому нацпарку. Хоча ми дуже надіємось і віримо, що все в них вийде», – розповів еколог.

Іван Русєв також пригадав цікавий факт з власної біографії, пов’язаний з чаплями:

«Колись я, будучи студентом, мешкав подовгу, як Маугли, в колоніях цих птахів та блискучого ібіса в дельті Дністра. І мені вдалося встановити шляхом кільцювання (більш 5000 пташенят квака було закільцовано), що дністровські кваки зимують в Африці – Малі, Чад, Нігер».

Розповів Іван Русєв і про особливості чапель, яких можна побачити біля Тузлівських лиманів:

«В Україні квак і мала чепура – це гніздові, перелітні, а подекуди квак, наприклад, – зимуючий вид у пониззях Дністра. Через Тузлівські лимани завжди пролягала частка їх міграційних шляхів. Харчуються кваки та малі чепури в нацпарку переважно невеликою рибою, жабами, водним комахами та їхніми личинками. Кваки, хоч і досить компанійські птахи, проте полюють зазвичай поодиноко. А мала чепура полюбляє полювати невеличкими групками».

Але зараз, каже еколог, кваки та чепурі малі відчувають жах війни. І невідомо, сформують вони колонію для гніздування чи ні.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: «Юг.Today»



Загрузка...