Одеська область посідає перше місце в Україні із захворюваності на туберкульоз: ситуація по районах

Одеська область посідає перше місце в Україні із захворюваності на туберкульоз: ситуація по районах

Діагноз – туберкульоз щороку встановлюють понад 25 тисячам українців. У 2022 році туберкульоз був другим за значимістю захворюванням у світі та другою причиною смерті після Covid-19. За оцінкою ВООЗ, Україна входить до країн високого пріоритету по захворюваності цю хворобу. Про це було зазначено під час брифінгу в медіацентрі Одеської ОВА з заступником генерального директора з біологічних факторів ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Сергієм Дементєвим та директором КНП «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб Одеської обласної ради» Олександром Толстопятовим, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Протягом останніх 12 років Одещина за рівнем захворюваності на туберкульоз та ко-інфекцію ТБ/ВІЛ посідає перше місце серед регіонів України – область перевищує національні показники по захворюваності на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ в 4 рази (показник складає 36,9 на 100 тис. нас. проти 8,2 по Україні). За офіційними даними протягом 2023 року на Одещині було виявлено 2330 випадків.

На жаль, наразі в області, епідемічна ситуація з туберкульозу характеризується як нестійка та, зокрема, через міграцію населення, погіршення умов проживання й інші наслідки воєнного стану, тенденція до зростання цього захворювання зберігається.

Окрім того, як зазначив заступник генерального директора з біологічних факторів ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Сергій Дементєв, інтенсивний показник склав майже 100 випадків на 100 тисяч населення, і перевищив середній показник по країні у два рази. Особливо турбує медиків зростання захворюваності зокрема серед дитячого населення.

Найвищі показники захворювання у минулому році спостерігались у Роздільнянському районі, де на 100 тисяч населення захворіло 150 осіб. У Березівському районі – 126 осіб, в Одеському -101 особа.

Найнижчі показники відмічались у Болградському й Ізмаїльському районах, де захворіло 62 та 78 осіб на 100 тисяч населення відповідно.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Фото – ілюстративне



Загрузка...