Одесити та миколаївці скаржаться на зачинені укриття під час тривоги

Одесити та миколаївці скаржаться на зачинені укриття під час тривоги

У населених пунктах на півдні країни надто небезпечно нехтувати власною безпекою під час повітряної тривоги. Як свідчать останні трагічні події, зокрема в Одесі, де дрон влучив у багатоповерхівку й загинули люди, шансом на порятунок можуть бути укриття. Проте нерідко на деяких із них висять замки…

Про таку ситуацію в Южному Одеської області «Гривна» нещодавно розповідала – там частина укриттів, двері в які мали б відчинятися автоматично, виявилися зачиненими. Причина – вичерпаний термін оплати мобільного оператора, який забезпечує цю функцію.

Днями повідомлення про зачинені укриття надійшли з Одеси та Миколаєва.

В ОДЕСІ – ПЕРША СКАРГА ЗА ПІВ РОКУ

Зокрема, у ніч на 6 березня, коли російські окупанти знову масовано атакували Одесу ударними дронами, жителі одного з районів міста поскаржилися на закрите укриття в навчальному закладі. Про це розповіладиректорка Департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич на своїй сторінці в соцмережі.

За її словами, сьогодні в місті відчинені 184 укриття у школах і дитсадках. На кожному висять таблички з номерами потрібних телефонів, а на асфальті – стрілки руху до дверей. У кожному укритті є сторож, який відчиняє двері – таку ставку ввела міськрада.

«Як тільки лунає тривога, вони звітують керівнику закладу, що двері відкрили. Керівник – начальнику відділу освіти. Ті – відповідальному по департаменту. Щоразу. Вночі теж. Всі. 

Якщо зачинено (ми не в космосі і можемо допустити таке, за останні пів року мали одну скаргу, сьогодні) – негайно телефонуйте за вказаним на табличці укриття номером», – написала Олена Буйневич.

Вона додала, що вдень, коли в школах тривають уроки, укриття працюють насамперед для дітей. Проте якщо людина опинилася неподалік від школи під час тривоги, то нікому не повинні відмовити скористатися сховищем.

У МИКОЛАЄВІ НА ДВЕРЯХ УКРИТТЯ – НАВІСНИЙ ЗАМОК

У Миколаєві під час тривоги виявилося зачиненим укриття, яке нещодавно капітально відремонтували. Це найпростіше укриття знаходиться у підвалі багатоповерхового будинку по вулиці Силікатній у Центральному районі міста. Як пише «НикВести», журналістка видання особисто перевірила можливість доступу до сховища під час повітряної тривоги 4 березня. Виявилося, що на вхідних дверях повісили навісний замок.

При цьому телеканал «Март» кілька тижнів тому показав відео про ремонт цього укриття. У сюжеті йшлося, що сховище, розраховане на 500 людей, має два виходи, оснащене системою автоматичного відкриття дверей під час тривоги, має три санвузли та всі необхідні комунікації.

Як пише «НикВести», під час тривоги двері, які начебто мають автоматично відкритися, були зачинені на навісний металевий замок. Крім того, поряд зі сховищем немає ніяких розпізнавальних елементів, які можуть підказати людям, що це підвальне приміщення використовують у якості укриття: ні таблички з назвою приміщення, ні вказівників, які б могли вказати до нього дорогу, ні інформації про контактну особу, яка має ключі від укриття.



Загрузка...