Яка наразі ситуація із захворюваністю на півдні Одещини

Яка наразі ситуація із захворюваністю на півдні Одещини

За даними Одеського обласного центру контролю та профiлактики хвороб наразі в області захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), включно із COVID-19 знаходиться у межах сезонних коливань, однак перевищення обласного інтенсивного показника відмічалось у Білгород-Дністровському (на 42,4%), Ізмаїльському (на 42,3%), Болградському (на 37,7%), Роздільнянському (на 17,4%) та Березівському (на 14,1%) районах, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Зазначається,що у поточному епідсезоні зареєстровано перший летальний випадок від грипу у мешканки  Одеси, 1958 року народження. За даними лабораторних досліджень у хворої виділено вірус грипу А (не субтипований). Хвора була не щеплена проти грипу.

Також нагадаємо, що на минулому тижні було зареєстровано 2 випадки підозри на кір в Ізмаїльському районі та один випадок краснухи – у Березівському. За даними лабораторних досліджень, проведених вірусологічною лабораторією ЦКПХ, діагнози кору та краснухи скасовано. Всього з початку року в області зареєстровано 24 випадки підозри на кір, з них у 4-х хворих діагноз підтверджено лабораторно, у інших, за результатами вірусологічних досліджень, скасовано.

Більш детально про кір та запобігання цієї хвороби ми розповідали у нещодавньому сюжеті  з в.о. завідувача Дунайським басейновим відділом відокремленого підрозділу санітарної охорони територій та на видах транспорту ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Євдокією Мартиновою.

Окрім того, на звітному тижні, як вже згадувалося  раніше, було зареєстровано перший у цьому році випадок ботулізму у Болградському районі. За даними епідрозслідування встановлено, що захворілий чоловік 1948 року народження, вживав тушонку з м’яса качки, виготовлену в домашніх умовах. Через 2 години після вживання хворому стало зле: з’явились блювота, діарея. По медичну допомогу не звертався, на 4 день стан погіршився: відмічались диплопія (двоїння в очах), труднощі з ковтанням.  Відомо, що хворий госпіталізований до КНП «Болградська центральна районна лікарня», а згодом до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» ОМР, де встановлено діагноз: «Ботулізм. Важкий стан» та надано необхідне лікування. Наразі хворий продовжує залишатись у лікарні.

Варто зазначити, що за даними моніторингу за минулий тиждень зареєстровано 58 випадків укусів людей тваринами, що більше ніж на попередньому тижні на 75,7%. Діти серед них складають 25%. З початку року в області зареєстровано 58 лабораторно підтверджених випадків сказу серед тварин, з них 5 (до 9%) – серед домашніх тварин, 53 (91%) – серед диких (лисиці, шакали, дикі коти). Найбільша кількість випадків зареєстрована у Подільському (28%), Одеському (21%) та Болградському (17,3%) районах.



Загрузка...