Що готувати на Різдво 2025: 30+ ідей для святкового столу
Різдво в Україні - одне з найсімейніших та найурочистіших свят. Цього дня за столом збираються рідні та близькі, а господині намагаються зробити його якомога багатшим. На святковому столі обов'язково мають бути кутя та узвар, а окрім них - закуски та салати, гарячі страви та десерти, які потішать усіх гостей. Про те, що готувати на Різдво, читайте далі.
Що готувати на Різдво Христове
На українське Різдво, як і на Святвечір, на столі обов'язково мають стояти кутя та узвар: кутя - це господиня, а узвар - господар. Крім цього, до святкового меню входять різноманітні закуски, кілька салатів, гаряче і, звісно, десерт.
Суворого переліку, які страви потрібно готувати на Різдво, немає - кожна господиня намагається накрити стіл якнайбагатше. Щодо того, скільки страв готувати на Різдво, то тут обмежень теж немає.
Найчастіше готують такі традиційні різдвяні закуски:
- домашня ковбаса в духовці;
- буженина в духовці - рецепт зі свинини;
- апетитне запечене сало - рецепт із часником і гірчицею;
- печінковий паштет;
- холодець;
- м'ясні рулети - наприклад, рулет із фаршу - рецепт із грибами та яйцем, а також із сирно-яєчною начинкою;
- копчена або запечена риба - наприклад, запечена скумбрія в духовці;
- різні намазки на хліб.
З овочевих закусок на стіл подають квашену капусту з цибулею та олією - раніше ми публікували рецепт квашеної капусти на зиму. Також можна приготувати твердий сир у домашніх умовах, який за смаком не поступається магазинному.
Багато господинь також печуть пампушки на Різдво з часником.
Салати на Різдво - зазвичай ситні та прості, з м'ясом, яйцями, овочами та соліннями. Ось найпопулярніші варіанти:
- олів'є - один із головних салатів святкового столу;
- оселедець під шубою, багатьом також подобається шуба з червоною рибою, яка виходить надзвичайно смачною;
- салат із буряка;
- листковий салат із куркою, грибами;
- салат Гранатовий браслет - у нас є 5 рецептів на будь-який смак;
- салат з тунцем;
- салат вінегрет;
- салат Коул слоу зі свіжої капусти.
Зазвичай готують на стіл два-три салати, поєднуючи ситні та легкі.
Гарячі різдвяні страви традиційно м'ясні - оскільки Різдвяний піст уже закінчився, то можна готувати і м'ясо, і рибу.
Найчастіше на столі стоять:
- голубці з м'ясом і рисом;
- печеня по-домашньому з картоплею і м'ясом або картопля в горщиках з м'ясом і грибами;
- курячі котлети з сиром;
- запечена качка з яблуками - рецепт птиці можна готувати також і з апельсинами;
- курячі рулети з начинкою або курячі грудки з фетою і шпинатом;
- курячі стегна або гомілки, запечені з картоплею - раніше ми розповідали, як готується курка з картоплею в духовці;
- тушкована капуста по-німецьки з ковбасками.
Часто на стіл також ставлять картопляне пюре як гарнір або ж просто відварюють картоплю шматочками. Як і салати, зазвичай вибирають дві-три різноманітні гарячі страви.
Десерти на Різдво традиційно домашні та щедрі, наприклад, готують:
- пироги з яблуками, вишнею, грушами або великий яблучний пиріг;
- штрудель із яблуками - рецепт із родзинками та корицею;
- імбирні пряники - їх особливо люблять діти.
І, як уже говорили, як знак достатку обов'язково на столі стоять кутя та узвар. Кутя - головний солодкий символ свята, узвар із сушених фруктів подають і як напій, і як солодке частування.






