Календар квашення капусти на листопад 2025: у ці дні буде найсмачніше
Корисна квашена капуста вийде набагато смачнішою, якщо перед приготуванням зазирнути в місячний календар. Багато кулінарів вірять, що Місяць впливає на результат квашення. Наші предки помітили, що в певні фази супутника страва зовсім не виходить. Щоб робота не пішла нанівець, варто запам'ятати, коли квасити капусту в листопаді.
Коли квасити капусту за місячним календарем
Після багаторічних спостережень люди дійшли висновку, що смакові якості страви залежать від поточної фази супутника Землі. Наприклад, у період спадання Місяця капуста виходить занадто м'якою і кислою, а зростання - хрусткою. Невдалими для квашення є повня і молодик. Вважається, що приготований у такі дати овоч гірчитиме і швидко зіпсується.
Ідеальними днями, коли краще квасити капусту, є періоди зростаючого місяця, а також 4-6 дні після повні. Саме такі дати рекомендується вибирати, щоб зробити пружну, апетитну заготовку, яка не зіпсується за багато місяців.
Місячний календар на листопад 2025 року вказує, що зростаючий місяць буде з 1 до 4 листопада, повня - 5 листопада, спадний місцяь - з 6 до 19 числа, молодик - 20 числа. Потім з 21 по 30 число місяць знову зростає.
Таким чином ми можемо виділити найкращі дні для приготування в цьому місяці:
- коли найкраще готувати страву - 9-11, 22, 25, 27-30 число;
- коли можна квасити капусту за бажання - 7, 10, 12, 17, 21, 23-24, 26 число.
- коли категорично не можна робити заготовку - 5, 11, 13, 20 число.
Народна мудрість також містить рекомендації для господинь. Заведено вважати, що для процедури не підходять п'ятниця і субота - овоч вийде занадто кислим і швидко зіпсується. А в неділю церква забороняє будь-яку роботу.
Відповідними днями тижня, коли в листопаді квасити капусту, вважаються понеділок, вівторок і четвер. Вірування наших предків свідчать, що саме так консервація вийде ідеальною за смаком. Тому серед вдалих дат варто звернути увагу на ці дні.
Існує ще одна прикмета - квасити овочі обов'язково потрібно в гарному настрої. Якщо у кулінара на душі важкі думки, то заготівля точно не вдасться, і приготування варто відкласти.
Джерело: УНІАН






