Чистити гриби від шкірки чи ні? Головне правило грибника, яке збереже смак страви

Чистити гриби від шкірки чи ні? Головне правило грибника, яке збереже смак страви

Осінь - розпал грибного сезону, і в багатьох домівках пахне смаженими та сушеними лісовими дарами. Та щороку виникає те саме питання: чи потрібно чистити гриби від шкірки перед приготуванням?

Відповідь на це питання розповідає РБК-Україна з посиланням на Onet.

Деякі грибники ретельно знімають шкірку з кожного капелюшка, інші ж обмежуються протиранням вологою тканиною. Насправді, в одних випадках чищення є обов'язковим, а в інших може позбавити гриб його характерного аромату.

Які гриби обов'язково потрібно чистити

Деякі види мають липку або жорстку шкірку, яка може зіпсувати текстуру та надати страві гіркоти. У таких випадках чищення необхідне.

Маслюки

Це головний кандидат на чищення. Їхня слизька, липка шкірка під час готування може стати гіркуватою і неприємною на смак.

Підберезники (козлярі)

Особливо це стосується старих екземплярів. Їхня волокниста, жорстка шкірка на капелюшку псує текстуру страви. Знявши її, ви покращите і смак, і консистенцію.

Деякі види сироїжок

У деяких сортів шкірка легко знімається і може мати гіркий присмак, тому її краще позбутися.

Які гриби достатньо просто помити

Багато благородних грибів не потребують чищення, адже їхня шкірка є частиною унікального аромату. Головне - ретельно очистити їх від лісового сміття.

Боровики (Білі гриби)

Їхня шкірка тонка і нейтральна на смак. Чистити її - зайва робота.

Піддубники (Польські гриби)

Хоча їхній капелюшок буває трохи липким, це не впливає на готову страву.

Печериці та лисички

Ці гриби достатньо добре промити. Через свою делікатну структуру їх і неможливо почистити від шкірки.

Як правильно підготувати гриби?

Найважливіше правило - не замочуйте гриби надовго! Вони, як губка, вбирають воду, втрачаючи смак та аромат. Для очищення використовуйте м'яку щіточку або паперовий рушник. Якщо бруду багато, швидко промийте гриби під проточною водою. Не забудьте зрізати нижню частину ніжки, яка контактувала з землею.

Отже, запам'ятайте: маслюки та старі підберезники - чистимо, а білі гриби, піддубники та лисички лише ретельно миємо.

 



Загрузка...