Вважали отрутою та використовували з декоративною метою: цікаві факти про популярний овоч(фото)
17 серпня відзначають день картоплі, однієї з найпоширеніших овочевих культур у світі. Їстівна культура росте в багатьох державах. Найбільшим виробництво прославилися Китай та Індія.

В бульбах, в залежності від місця вирощування і сорту, міститься 11-25% крохмалю, близько 2 - білка, 0,3% - жиру. Крім того, є ряд есенціальних амінокислот, завдяки чому цим унікальним продуктом можна тривалий час не відчувати голоду. Містить у своєму складі різноманітні мікро і макроелементи, вітаміни, а також нікотинову і пантотенову кислоти та крохмаль.
Сік з картоплі корисний хворим з високою кислотністю шлунка. Здатний гальмувати виділення шлункового соку та зняти спазми.
З бульби готують безліч корисних та смачних страв. Її смажать, тушкують, запікають та варять. Чудово компонується із м'ясом, рибою та різними овочами.

Цікаві факти:
– Дикоростуча картопля зустрічається тільки в Південній Америці.
– Виведено понад 4 тис. сортів картоплі, які розрізняють за призначенням, терміном дозрівання, врожайністю, вагою бульб, стійкістю до захворювань і шкідників сільськогосподарських культур.
– В одній картоплині середнього розміру міститься близько 100 калорій.
– Вміст крохмалю в картопляних бульбах досягає 15%.
– У картоплі міститься більше калію, ніж в бананах.
Джерело: gazeta