Що буде, якщо їсти щодня помідори: 5 наслідків, про які ви могли не здогадуватися
Помідор - овоч, через який мільйони людей чекають настання літа. Тим паче, що він не лише смачний, а й неймовірно корисний, адже є потужним джерелом калію та вітаміну С.
Також не варто забувати про антиоксиданти, які підтримують здоров'я серця і можуть знижувати ризик розвитку раку, пише VeryWell Health. Загалом, у помідорів дуже багато "плюсів".
Підтримка здоров'я серця
Один середній помідор містить приблизно стільки ж калію, скільки й банан. Калій і натрій - найважливіші електроліти, необхідні для роботи серця. Вони забезпечують його скорочення і розслаблення, а калій допомагає розслабляти кровоносні судини.
Більшості людей з високим тиском буде корисний високий рівень калію, клітковини і лікопіну, що містяться в помідорах. Хоча всі ці поживні речовини важливі, саме лікопін пов'язується з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань і смертності, згідно з дослідженнями.
Відновлення після фізичних навантажень
Калій, натрій, магній і фтор у помідорах можуть знижувати м'язовий біль і втому після тренувань. Магній особливо важливий для скорочення м'язів, тому вживання помідорів до або після фізичної активності допоможе заповнити його запаси.
Високий вміст води в плоді також сприяє гідратації. Крім того, вітамін С має протизапальну дію і може допомагати відновленню після тренувань.
Захист від деменції
Одне дослідження показало, що люди, які споживають більше калію і менше натрію, демонструють кращу когнітивну функцію. Інше дослідженнявивчало вплив каротиноїдів - антиоксидантів, що надають колір овочам, - на здоров'я мозку в довгостроковій перспективі.
У людей з більш високим рівнем лютеїну і зеаксантину (обидва присутні в приготованих помідорах) відмічалася нижча частота деменції.
Баланс рівня цукру в крові
Помідори мають низький глікемічний індекс, тому підходять як перекус без різких стрибків цукру в крові, клітковина допомагає регулювати рівень глюкози та сприяє нормалізації випорожнень.
Нарингенін - поліфенол, що міститься в цитрусових і помідорах, - також може мати антидіабетичну дію. Поки що його властивості здебільшого вивчали на тваринах, але вчені сподіваються, що подальші дослідження розкриють потенціал томатів і для людей із діабетом.
Здорова шкіра, волосся та нігті
Помідори містять хлорогенову кислоту - сполуку, що сприяє виробленню колагену, а вітаміни С і А, що містяться в сирих томатах, допомагають поліпшити зовнішній вигляд шкіри, зміцнюють волосся і нігті.
Однак також важливо знати, що деякі антиоксиданти, такі як лікопін, лютеїн і зеаксантин, краще засвоюються організмом після термічної обробки помідорів. Антиоксиданти допомагають боротися з вільними радикалами - нестабільними молекулами, що ушкоджують клітини організму і сприяють розвитку раку.
Сирі томати також містять невелику кількість фтору, фолієвої кислоти, вітаміну A, вітаміну K і бета-каротину.
Джерело: УНІАН