Масове отруєння шаурмою на Вінниччині: кількість постраждалих зросла

Масове отруєння шаурмою на Вінниччині: кількість постраждалих зросла

Кількість постраждалих через вживання неякісної шаурми зросла до 29, в них діагностовано сальмонельоз.

У Калинівці Хмільницького району Вінниччини зареєстровано спалах сальмонельозу. Про це повідомив Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України в середу, 2 липня.
Наразі зареєстровано 29 повідомлень про випадки гострих кишкових інфекцій. Захворіли 10 дітей віком до 17 років і 19 дорослих. У чотрьох хворих уже виділено бактерії роду Salmonella.Ймовірна причина зараження - вживання шаурми в одному з місцевих закладів громадського харчування. Його роботу призупинено. Фахівці проводять епідеміологічне розслідування
Сальмонельоз - це гостре інфекційне захворювання, джерелами якого можуть бути сільськогосподарські тварини та інфіковані люди. Найчастіше інфекція передається через заражені продукти тваринного походження - м'ясо птиці, яйця, майонез, соуси - особливо ті, що не пройшли достатню термічну обробку. Зараження можливе й через брудні руки або кухонне обладнання.

Основні симптоми сальмонельозу:
 
  • раптове підвищення температури;
  • нудота, блювання;
  • біль у животі, рідкі випорожнення;
  • слабкість.

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватися простих правил:
 
  • мити руки з милом перед їдою, після туалету, після контакту з тваринами та сирими продуктами;
  • не купувати готову їжу в неперевірених місцях, де немає холодильників, водопостачання і належних санітарних умов;
  • не вживати сирі яйця;
  • зберігати продукти і готові страви в холодильнику, особливо - у спеку;
  • дотримуватися кулінарної гігієни: використовувати окремі дошки та ножі для сирого м’яса і готових страв.
"У разі появи симптомів харчового отруєння негайно зверніться до лікаря. Самолікування неприпустиме!" - наголосив головний державний санітарний лікар Вінниччини Ігор Матковський.


Загрузка...