Як приготувати ідеальні вареники на Масницю: пам'ятайте про ці поради

Як приготувати ідеальні вареники на Масницю: пам'ятайте про ці поради

Масниця - це не тільки свято смачних млинців, а й чудова нагода приготувати традиційні українські вареники. Щоб приготувати їх ідеально, потрібно дотримуватися кількох простих правил.

РБК-Україна (проєкт Styler) зібрало поради щодо приготування вареників, завдяки яким вони будуть неперевершеними.

Дотримуватися пропорцій інгредієнтів для тіста

Класичне співвідношення борошна і води для тіста - 2:1. Але ви можете експериментувати з різними видами борошна (пшеничне, гречане, житнє) для отримання різноманітних смакових відтінків.

Тісто правильної консистенції - це запорука того, що ваші вареники будуть ніжними та еластичними. Найпростіший рецепт тіста для вареників складається з таких продуктів:

  • борошно - 500 г
  • яйце - 1 шт.
  • сіль - 1 ч. л.
  • вода - 250 мл
  • олія - 1 ст. л.

Додавати рідину в тісто поступово

Щоб тісто не було надто м’яким або липким, додавайте воду поступово. Кожен вид борошна може по-різному поглинати рідину, тому важливо постійно перевіряти консистенцію.

Ідеальне тісто для вареників повинно бути еластичним, але не липким. Інакше вареники можуть розвалюватися при варінні.

Залишити тісто для відпочинку

Перед тим як почати ліпити вареники, важливо дати тісту відпочити. Для цього його загортають в плівку і лишають приблизно на 30 хвилин. Це допоможе тісту стати більш еластичним і зручним для формування вареників.

Не розкочувати тісто на товстий пласт

Для того, щоб вареники були соковитими і водночас повітряними, важливо розкочувати тісто на якомога тонший пласт - в декілька міліметрів. Якщо ж тісто буде затовсте, приготування вареників буде довшим, а смак начинки буде менш відчутним.

Обсмажити або зварити начинку

Для приготування вареників з несолодкою начинкою, а саме картоплею, грибами, м'ясом, гречкою та капустою, такі інгредієнти для вареників обов'язково слід попередньо приготувати окремо - обсмажити чи відварити.

Причина полягає в різній кількості часу, потрібного для приготування тіста і начинки. Квашену капусту також нерідко додатково промивають і проварюють, щоб зробити начинку м'якою і менш солоною.
Як приготувати ідеальні вареники на Масницю: пам'ятайте про ці поради
Як готувати начинку для вареників (ілюстративне фото: Freepik)

Не використовувати рідку начинку

Начинка для вареників не повинна бути занадто рідкою. Інакше вироби можуть розклеїтися під час варіння. Якщо ж начинка доволі рідка, можна додати до неї трохи панірувальних сухарів або борошна, щоб вона була більш густою.

Щільно з'єднувати краї тіста

Щоб вареники не лопалися під час варіння, важливо правильно їх зліпити, стискаючи пальцями тісто та загортаючи край виробу. Крім цього, ажурний

Завжди варити вареники в великій кількості води

Варити вареники потрібно в великій кількості злегка підсоленої води - навіть, якщо виробів небагато. Це дозволить їм не злипатися. Після того як вареники спливли на поверхню, варіть їх ще 3-5 хвилин.

Додати зелень або варення

Щоб зробити смак страви ідеальним, готові вареники на Масницю варто подавати з додатковими смачними інгредієнтами.

Наприклад, вареники з картоплею чудово доповняться смаженою цибулею на олії, вареники з сиром - сметаною або медом, а вареники з фруктами можна подати з цукровою пудрою або солодким сиропом.



Загрузка...