Три чашки кави на день можуть позитивно вплинути на здоров'я, - нове дослідження
Згідно з новим дослідженням, ранкова чашка кави може не тільки підняти настрій. Помірне споживання кофеїну - близько трьох чашок кави або чаю на день - може бути корисним для здоров'я, оскільки пов'язане з нижчим ризиком розвитку кардіометаболічної мультиморбідності. Як пише CNN, про це йдеться в дослідженні, опублікованому у вівторок у журналі Ендокринного товариства Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Кардіометаболічна мультиморбідність, або КМ, - це співіснування щонайменше двох кардіометаболічних захворювань, таких як ішемічна хвороба серця, інсульт і діабет 2 типу.
"Споживання кави та кофеїну може відігравати важливу захисну роль майже на всіх етапах розвитку КМ", - каже провідний автор дослідження доктор Чаофу Ке, доцент кафедри епідеміології та біостатистики Університету Сучжоу (Китай).
Дослідники проаналізували дані близько 180 000 осіб з UK Biobank - великої біомедичної бази даних, в якій ведеться довгострокове спостереження за людьми. В учасників дослідження спочатку не було кардіометаболічних захворювань.
Учасники самі повідомляли про споживання кофеїну у вигляді кави, чорного або зеленого чаю, а також про кардіометаболічні захворювання, які в них розвинулися, на підставі даних первинної медичної допомоги, лікарняних карток і свідоцтв про смерть.
Згідно з результатами дослідження, люди, які споживали кофеїн у помірних дозах, мали знижений ризик виникнення нових кардіометаболічних захворювань. Ризик знижувався на 48,1 %, якщо вони випивали три чашки кави на день, або на 40,7 %, якщо вони вживали від 200 до 300 міліграмів кофеїну на день, порівняно з людьми, які не пили або пили менше однієї чашки, сказав Ке.
Як прокоментував CNN доктор Грегорі Маркус, заступник керівника кардіологічного відділення з наукової роботи та професора медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, дослідження мало великий обсяг вибірки і використовувало безліч біомаркерів для підтвердження отриманих результатів, що робить його серйозним дослідженням впливу кофеїну на здоров'я серця.
"Ці спостереження поповнюють зростаюче число доказів того, що кофеїн і зазвичай споживані натуральні речовини, що містять кофеїн, такі як чай і кава, можуть зміцнювати здоров'я серцево-судинної системи", - сказав Маркус у своєму електронному листі.
Водночас, оскільки дослідження є обсерваційним, воно може лише показати зв'язок між кофеїном і здоров'ям серця, сказав він. Насправді причиною поліпшення здоров'я серця можуть бути інші чинники, додав він. Наприклад, можливо, ті, хто частіше вживає ці речовини, також схильні до здоровішого харчування або більш фізично активні.