Чому жінкам треба щодня їсти чорнослив
Чорнослив може покращувати структуру та міцність кісток у жінок у постменопаузі.
До таких висновків дійшли дослідники Пенсільванського університету (США), пише Newsweek.
"Вживання чорносливу щодня може уповільнити вікову втрату кісткової маси та зменшити ризик переломів кісток. Щоденне споживання чорносливу впливає на фактори, пов'язані з ризиком переломів. Це клінічно неоціненне", - сказала співавтор дослідження Мері Джейн Де Соуза, провідний професор кінезіології та фізіології Пенсільванського університету (США).
З віком щільність кісткової тканини має тенденцію до зменшення. Частково це пов'язано з природним зниженням здатності організму регенерувати кісткову тканину.
"Баланс між резорбцією кісткової тканини (процесом, під час якого кістка руйнується, а її мінерали потрапляють у кров) і формуванням кісткової тканини змінюється, що призводить до більшої втрати кісткової маси, ніж формування", - йдеться у матеріалі.
Зниження рівня естрогену під час менопаузи значно прискорює втрату кісткової маси, а це означає, що жінки в постменопаузі піддаються особливому ризику. Естроген допомагає захистити щільність кісток, тому низькі рівні призводять до посиленого розсмоктування кісток. У чоловіків поступове зниження рівня тестостерону також може сприяти ослабленню кісток.
Збільшення втрати кісткової маси може призвести до остеопорозу, коли кістка стає пористою, менш щільною та більш схильною до переломів. У США понад 10 мільйонів людей страждають на остеопороз, більшість з яких - жінки в постменопаузі.
"Чорнослив містить багато хімічних речовин, таких як поліфеноли, які гальмують процес втрати кісткової маси", - зазначають експерти.