Для чого накривати кришку під час приготування їжі
Під час приготування їжі варто накривати кришкою сковороду чи каструлю.
У цьому питанні поставили крапку науковці Індійської ради медичних досліджень.
Вони опублікували рекомендації, в яких пояснили, чому важливо накривати сковорідку під час приготування страв.
Як робити правильно
Посуд потрібно накривати. Вчені наголошують, що це допомагає не лише заощадити час, але й зберігає більше поживних речовин в стравах. А якщо залишити посуд без кришки, продукти готуватимуться довше, а поживні речовини втрачатимуться.
Чому так відбувається
За даними вчених з ради, вплив повітря значно пришвидшує втрату продуктами поживних речовин, в тому числі вітамінів і мінералів. Коли посуд накритий кришкою під час приготування, їжа менше контактує з повітрям, а також готується набагато швидше, тому поживні речовини зберігаються краще.
Хоча, кажуть науковці, зелені овочі та листя й змінюють свій колір під час приготування під кришкою, що сигналізує про втрату деяких корисних речовин, більшість все ж залишаються в страві.
Завдяки правильному кулінарному обробленню засвоюваність їжі покращується, вона отримує приємніший смак, її текстура і зовнішній вигляд покращуються. А ще приготування під кришкою допомагає зробити деякі поживні речовини більш доступними для людського організму.
В ICMR також запевняють, що серед усіх методів приготування страв слід віддати перевагу варінням під тиском чи приготуванням на пару. Вони призводять до меншої втрати поживних речовин у порівнянні зі смаженням. В їжі, яка була приготовлена на пару підвищується рівень поліфенолів і антиоксидантів, особливо в овочах та зелені.