У Білгород-Дністровському районі вперше зійшла сочевиця

У Білгород-Дністровському районі вперше зійшла сочевиця
В агрофірмі «Південна», що працює в Білгород-Дністровському районі, отримали перші сходи сочевиці. Про це, із посиланням на агрооб’єднання «Tekom Agro Group», повідомляє «Бессарабія INFORM».
Незважаючи на тривалу відсутність опадів та коливання температур, у діапазоні від -3°С до +23°С, на полях почали з’являтися перші сходи через 10-14 днів після посіву.
«Зараз фахівці агрономічної служби контролюють появу на полях шкідників та бур’яну», – розповів директор господарства Олексій Логінов.
В ТОВ «Агрофірма «Південна», що входить до системи агрооб’єднання «Tekom Agro Group», 7 березня провели пробний посів цієї культури на площі 300 гектарів.
Посіяли канадський сорт сочевиці «Maxim». Глибина посіву була 3-4 см. Цей сорт червоної сочевиці має високу посухостійкість та жаростійкість і характеризується стійкістю до абіотичних стресів – добре переносить весняні приморозки, у стадії проростків витримує зниження температури. Це і дало можливість посіяти сочевицю у ранні терміни.
Довідково. Крупа сочевиці або просто сочевиця – це бобова культура, яка росте в стручках. Її зерна мають вигляд маленьких плоских кружків діаметром від 2 до 5 мм. Використовувати її можна практично в будь-якому вигляді: сиру, варену, пророщену.
Головна цінність цієї культури полягає у високій концентрації клітковини та білків. Її вживали ще в Київській Русі, називаючи сочевицею, лящею, вичкою чи журавлиним горохом. У Німеччині з неї готують традиційну різдвяну страву, а в Китаї подають з гострими спеціями як їжу, яка зігріває в холодну пору року. В арабських країнах широко використовується суміш сочевиці та рису. Цю їжу називають «м’ясо для бідних». Завдяки своїй поживній цінності маджара (справжня назва страви) є основою раціону мільйонів людей. В Індії сочевиця також є дуже популярною, на її основі готують національний дал.
 


Загрузка...