Румунські видання оприлюднили фото дрона, який впав неподалік Дунаю, та поділилися подробицями розслідування

Румунські видання оприлюднили фото дрона, який впав неподалік Дунаю, та поділилися подробицями розслідування

Безпілотник упав за вісім кілометрів від Бреїли – портового міста на Дунаї, що розташоване за сорок кілометрів від кордону з Україною. Місцеві жителі бачили, як дрон пролітає над житловими будинками біля річки. Про це повідомляє інформаційна агенція «Юг.Today» з посиланням на RFI.

Нагадаємо, що, як ми вже повідомляли раніше, вчора, 28 березня, на фермі поблизу кордону з Україною були знайдені фрагменти безпілотника.

Уже вранці наступного дня в полі на острові в Дунаї (Insula Mare a Brăilei), за вісім кілометрів від поромної переправи, місцеві фермери знайшли кратер діаметром близько 4 метрів, — пише Ziarul Comunitatea. У самому центрі вирви лежав безпілотник.

«Він був розкиданий всюди. Видно алюмінієві деталі та бите скло. Він залишив яму майже в 2 метри завглибшки», — розповіли очевидці. 

Вони повідомили про знахідку прикордонну поліцію та зазначили, що дрон ймовірно летів із боку українського прикордонного міста Рені. 

Обстежувати місце падіння дрона почали ввечері 28 березня. У Міністерстві оборони Румунії повідомили, що ідентифікували фрагменти. Ймовірно, вони «належать повітряному засобу (дрону)». 

«Міністерство національної оборони спільно зі спеціалізованими структурами в рамках системи національної оборони, громадського порядку та національної безпеки проводить у п’ятницю, 29 березня 2024 року, розслідування інциденту відповідно до конкретних оперативних процедур», — зазначили сьогодні у відомстві. 

Про тип безпілотника, який впав у Румунії, міністерство не повідомляє. Перші фото з місця події оприлюднило місцеве видання debraila. На світлинах видні фрагменти безпілотника з написом «Не браться».

Це вже п’ятий випадок, коли на території Румунії виявили безпілотник. Утім вперше дрон проник вглиб країни на 23 кілометри. Видання Antena3, покликаючись на власні джерела, повідомляє, що ймовірно, у БпЛА, який цілився в українські порти на Дунаї, відмовила система GPS-наведення. 

«Це дуже небезпечний прецедент. Те що, вони використовують повітряний простір для своїх маневрів, це відомо, але досі реакція нерівноцінна. Повинно бути знищення всіх ворожих об’єктів, які заходять у повітряний простір. Цього не відбувається», — зазначив в коментарі RFI військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...