Яку кількість людей можуть вмістити бомбосховища Одеси

Яку кількість людей можуть вмістити бомбосховища Одеси

На сьогодні в місті Одеса в укриттях цивільного захисту можуть сховатися під час повітряних тривог понад 700 тисяч жителів.

Про це Інтенту під час прямого етеру повідомив заступник директора департаменту муніципальної безпеки - начальник управління з питань цивільного захисту Володимир Харіщак.

Він зазначив, що на початку 2023 року показник укриття по Одесі був приблизно 30% охоплення населення під час тривог. Наразі його вдалося збільшити до 80%. За словами Харіщака, понад 700 тисяч жителів Одеси мають можливість сховатися в укритті під час тривог.

"На сьогодні ми маємо в місті Одесі 353 захисні споруди, це разом з протирадіаційними укриттями, і десь більше ніж 850 найпростіших укриттів, які ми заактували разом з представниками ДСНС і внесли до фонду захисних споруд цивільного захисту", -  сказав посадовець.

Також Харіщак наголосив, що не всі підвальні приміщення можна використовувати як укриття. Вони мають відповідати мінімальним вимогам: санітарні умови - відсутність сирості в цих приміщеннях; наявність чистих вільних шляхів евакуації для населення; наявність двох виходів для того, щоб люди могли вийти в випадку руйнування будинків. Також, за його словами, важлива висота стелі, вона повинна бути не менше метр вісімдесят. Тобто відсутність магістральних трубопроводів. 

 

Чи пускають людей в укриття у навчальних закладах

Володимир Харіщак дав відповідь на запитання про доступ до укриттів, які розташовані у навчальних закладах.

Він зазначив, що постановою Кабміну заборонено допускати до укриттів сторонніх осіб, крім учасників освітнього процесу, тобто дітей та педагогів.

"Але ми розуміємо, що це така жорстка вимога, ми майже даємо доступ для всіх охочих. Так, батьки, звичайно, можуть зайти, і навіть ми вже йдемо на те, що ми дозволяємо мешканцям будинків зайти до укриття, навіть коли школа працює офлайн. Ніхто не забороняє пройти до найпростішого укриття звичайним мешканцям для того, щоб захистити себе під час повітряних тривог", - пояснив посадовець.

Що стосується нічного часу, то в укритті працює цілодобова охорона, яка проінструктована, і вони пускають всіх мешканців, які живуть поряд із закладами освіти, для того, що вони могли вкритися під час тривог.

Якщо під час тривоги ви прийшли до укриття, а воно закрите, негайно телефонуйте на спеціальну гарячу лінію: 0 (4874) 8 15 09; +380 (93) 335 30 59.

Всі укриття по Одесі можна переглянути на мапі одеської міської ради.



Загрузка...