Кутя на Святвечір: чому вона головна страва на столі та що символізує
Кутя — головна серед на 12 страв на Святвечір. Саме з неї починають святкову вечерю після появи першої зірки. З давніх-давен кутя вважалася не просто їжею, а обрядовою стравою, що поєднує живих, померлих предків і майбутні покоління.
Чому кутя є головною стравою на Святвечір, що символізує та який її класичний рецепт:
Від давніх часів і до сьогодні кутя залишається головною серед 12 страв на Святвечір. Наші пращурі вірили, що кожен інгредієнт куті має глибокий сенс та своє значення:
-
пшениця — символ життя, родючості й вічності
-
мак — захист від зла
-
мед — Божа благодать, здоров’я та солодке життя
-
горіхи — сила, достаток і мудрість
-
вода — очищення й оновлення
Народні звичаї
Господар урочисто заносив кутю до хати й ставив на почесне місце. Вона була першою стравою, яку куштували. Їли її всі члени родини з одного посуду - це вважалося знаком єдності. Частину куті залишали на ніч для душ померлих родичів.
Наша країна дуже різноманітна, а тому в різних регіонах України кутю також готують по-різному. Наприклад, на Галичині і Поділлі вона має густу консистенцію, на Поліссі — рідку, а на сході до неї часто додають узвар, а не воду.
У більшості областей в основі страви — пшениця чи ячмінь. Втім, на півдні частіше використовують рис. Серед доповнень, якими щедро приправляють цю обрядову страву — мак, мед, горіхи, родзинки, халва, іноді чорнослив.
Класичний рецепт куті на Святвечір
Інгредієнти:
-
250 г пшениці
-
100 г маку
-
3–4 ст. л. меду
-
50 г волоських горіхів
-
50 г родзинок
-
дрібка солі
-
вода
Приготування:
-
Пшеницю добре промити, замочити на 6–8 годин або на ніч. Зварити до м’якості (1–1,5 год), відцідити зайву воду.
-
Мак залити окропом, настояти 30 хв, злити воду й перетерти до «молочка».
-
Горіхи дрібно порізати, родзинки запарити. Змішати пшеницю, мак, горіхи та родзинки.
-
Додати мед і трохи теплої води або узвару — до бажаної консистенції. Акуратно перемішати й дати настоятися.
- Джерело: tsn.ua






