Чим годували солдатів у радянській армії: раціон у мирний час і в період війни

Чим годували солдатів у радянській армії: раціон у мирний час і в період війни

Війна в будь-які часи залишала після себе великий слід в історії та серцях тих, хто її пережив. Особливе місце завжди посідала Друга світова війна, яка втягнула в бойові дії безліч країн і людей.

Яку кашу їли солдати під час війни та яким був їхній раціон - далі в матеріалі. 

Чим харчувалися у воєнні роки

Норми харчування в Радянській армії були розроблені і закріплені ще в 1941 році і залишалися незмінними протягом всієї війни. Як зазначено у Вікіпедії, норма добових калорій залежала від того, де і ким служив військовий. 

Найменш калорійні пайки покладалися тим, хто служив в тилу, а ось танкістів, піхотинців і артилеристів годували набагато ситніше. Найбільш поживними були раціони тих, хто служив на флоті або в авіації. 

Що їли радянські солдати під час Другої світової війни

Основу їхнього харчування становили різні крупи, тушонка, макарони, хліб, картопля, сіль і цукор. Риба в раціоні з'являлася тільки тоді, коли фронт був біля моря. В інших випадках вживали м'ясо.

Ось чим харчувалися у воєнні роки солдати:

  • 60 грамів житніх сухарів;
  • 200 грамів концентрованої каші;
  • 75 грамів концентрованого горохового супу-пюре;
  • 100 грамів напівкопченої ковбаси;
  • 35 грамів цукру;
  • два грами чаю;
  • 10 грамів солі.

Замість ковбаси могли дати 150 грамів вобли або стільки ж бринзи, 100 грамів в'яленого рибного філе, 200 грамів оселедця або 113 грамів консервів.

Офіцери могли додатково отримати 20 грамів печива і 30 грамів масла.

Ті, хто служив у спеціальних частинах, отримували злегка змінений раціон. Наприклад, морякам підводного флоту давали квашену капусту, соління і цибулю, щоб покрити нестачу кисню.

У танкових і авіаційних військах формували додатковий запас продовольства на випадок відривів від підрозділів або вимушеної посадки. Вони мали бути готові до кількох діб автономного існування без поповнення продовольства. 

При цьому недоторканним запасом вважалися сухпайки з консервів, сухарів і галет. Передбачалося, що їх мало вистачити на кілька днів, але часто продовольство з'їдалося швидше.

У мирний час було розроблено нові правила, зазначені в "Нормі №1".Згідно з основним добовим забезпеченням, у позавоєнний період солдати повинні були споживати близько 3600 калорій.

Передбачалося, що солдати отримуватимуть триразове гаряче харчування. До нього повинні були входити:

  • 150 грамів м'яса або 112 грамів консервів;
  • 100 грамів риби або 60 грамів консервів;
  • 120 грамів каші (рис, гречка, перловка або пшоно);
  • 30 грамів вершкового масла або маргарину;
  • 600 грамів картоплі, 130 грамів капусти, морква, цибуля і буряк;
  • 350 грамів житньо-пшеничного і 400 грамів пшеничного хліба;
  • 70 грамів цукру;
  • спеції, вітаміни.

Також у мирний час переглянули й сухпайок. До нього почали додавати згущене молоко, фруктові соки, цукор і чай.

Джерело: УНІАН



Загрузка...