Медовий Спас зі смаком дитинства: три десерти з маком, які "зметуть" зі столу першими
1 серпня українці відзначають Медовий Спас, або Маковія. Саме в цей день печуть пироги з маком та іншу запашну випічку, якою пригощають рідних та друзів.
Gazeta.ua публікує три прості й смачні рецепти макових десертів, які зникнуть зі столу першими.
Львівський сирник з маком
Інгредієнти:
сир кисломолочний 700 г (беріть жирний)
яйця - 4 шт
цукор - 130 г
манка - 2 ст. л.
масло вершкове - 100 г
дрібка солі
сметана - 3 ст.л.
ванільний цукор - 10 г
цедра лимону
родзинки (за смаком)
мак 50 г
Глазур
какао - 4 ст.л.
цукор - 4 ст.л.
молоко - вершкове масло 60 г
Як приготувати
Кисломолочний сир перетираємо через сито. Додаємо сметану, яйця та цукор . Всипаємо манку,розтоплене вершкове масло та додаємо дрібку солі .
Натираємо цедру лимону , додаємо ванільний цукор і родзинки, попередньо облиті окропом. Перемішуємо до поєднання і відділяємо приблизно 20% тіста. Цю частину тіста змішуємо з маком.
Мак попередньо проварюємо з молоком та цукром ~10хв після закипання.
(Цей етап можна пропустити і готувати без маку). Мак поєднуємо з тими 20% тіста.
У форму, застелену пергаментом викладаємо основну масу тіста і зверху виливаємо з маком. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на годину.
Для глазурі - какао, цукор та молоко поєднуємо та варимо до загустіння. В кінці приготування додаємо масло.
Готовий сирник не дістаємо одразу з духовки, а залишаємо у вимкненій духовці з відкритими дверцятами ще на 30 хв.
Охолоджений сирник поливаємо глазурʼю і залишаємо до застигання в холодильнику на 2-3 години.
Вафельний торт з маком
Інгредієнти:
круглі вафлі
згущене молоко - 1 банка.
вершкове масло - 200 г.
- мак запарений або готова макова маса
Як приготувати: збиваємо мʼяке масло із згущеним молоком і перемащуємо 4 коржі.
Наступні 4 коржі перемащуємо запареним маком чи готовою маковою начинкою. Потім наступні коржі знову згущеним молоком, допоки не закінчиться крем. Залишаємо настоятись і смакуємо.
Маківник без борошна з волоськими горіхами та шоколадом
Інгредієнти
Форма розмір 24*10 см
Тісто:
мелений мак - 160 г
яйце - 3 шт.
молоко - 300 мл
цукрова пудра - 90 г
манна крупа - 70 г
вершкове масло - 80 г
розпушувач - 8 г
яблуко - 1 шт.
Шоколадна поливка:
горіхи - 50 г
шоколад - 120 г
вода - 25 мл
Як приготувати
Запарюємо мак гарячим молоком, проварюємо 2 хвилини, накриваємо кришкою та залишаємо на 1 годину.
М'яке вершкове масло збиваємо з цукровою пудрою та яєчними жовтками.
Додаємо вистиглу макову масу частинами та добре перемішуємо.
Манну крупу з'єднуємо з розпушувачем та додаємо у макове тісто.
Яблуко чистимо, тремо на терці та додаємо в тісто.
Яєчні білки збиваємо з дрібкою солі до стійкості, частинами додаємо в макове тісто та акуратно перемішуємо.
Перекладаємо у форму розміром 24х10 см та випікаємо в розігрітій до 180 °C духовці, приблизно 50 хвилин.
Готовий пиріг охолоджуємо та прикрашаємо розтопленим шоколадом та волоськими горіхами.