Медовий Спас зі смаком дитинства: три десерти з маком, які "зметуть" зі столу першими

Медовий Спас зі смаком дитинства: три десерти з маком, які "зметуть" зі столу першими

1 серпня українці відзначають Медовий Спас, або Маковія. Саме в цей день печуть пироги з маком та іншу запашну випічку, якою пригощають рідних та друзів.

Gazeta.ua публікує три прості й смачні рецепти макових десертів, які зникнуть зі столу першими.

Львівський сирник з маком

Інгредієнти:

сир кисломолочний 700 г (беріть жирний)

яйця - 4 шт

цукор - 130 г

манка - 2 ст. л.

масло вершкове - 100 г

дрібка солі

сметана - 3 ст.л.

ванільний цукор - 10 г

цедра лимону

родзинки (за смаком)

мак 50 г

Глазур

какао - 4 ст.л.

цукор - 4 ст.л.

молоко - вершкове масло 60 г

Як приготувати

Кисломолочний сир перетираємо через сито. Додаємо сметану, яйця та цукор . Всипаємо манку,розтоплене вершкове масло та додаємо дрібку солі .

Натираємо цедру лимону , додаємо ванільний цукор і родзинки, попередньо облиті окропом. Перемішуємо до поєднання і відділяємо приблизно 20% тіста. Цю частину тіста змішуємо з маком.

Мак попередньо проварюємо з молоком та цукром ~10хв після закипання.

(Цей етап можна пропустити і готувати без маку). Мак поєднуємо з тими 20% тіста.

У форму, застелену пергаментом викладаємо основну масу тіста і зверху виливаємо з маком. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на годину.

Для глазурі - какао, цукор та молоко поєднуємо та варимо до загустіння. В кінці приготування додаємо масло.

Готовий сирник не дістаємо одразу з духовки, а залишаємо у вимкненій духовці з відкритими дверцятами ще на 30 хв.

Охолоджений сирник поливаємо глазурʼю і залишаємо до застигання в холодильнику на 2-3 години.

Вафельний торт з маком

Інгредієнти:

круглі вафлі

згущене молоко - 1 банка.

вершкове масло - 200 г.

- мак запарений або готова макова маса

Як приготувати: збиваємо мʼяке масло із згущеним молоком і перемащуємо 4 коржі.

Наступні 4 коржі перемащуємо запареним маком чи готовою маковою начинкою. Потім наступні коржі знову згущеним молоком, допоки не закінчиться крем. Залишаємо настоятись і смакуємо.

Маківник без борошна з волоськими горіхами та шоколадом

Інгредієнти

Форма розмір 24*10 см

Тісто:

мелений мак - 160 г

яйце - 3 шт.

молоко - 300 мл

цукрова пудра - 90 г

манна крупа - 70 г

вершкове масло - 80 г

розпушувач - 8 г

яблуко - 1 шт.

Шоколадна поливка:

горіхи - 50 г

шоколад - 120 г

вода - 25 мл

Як приготувати

Запарюємо мак гарячим молоком, проварюємо 2 хвилини, накриваємо кришкою та залишаємо на 1 годину.

М'яке вершкове масло збиваємо з цукровою пудрою та яєчними жовтками.

Додаємо вистиглу макову масу частинами та добре перемішуємо.

Манну крупу з'єднуємо з розпушувачем та додаємо у макове тісто.

Яблуко чистимо, тремо на терці та додаємо в тісто.

Яєчні білки збиваємо з дрібкою солі до стійкості, частинами додаємо в макове тісто та акуратно перемішуємо.

Перекладаємо у форму розміром 24х10 см та випікаємо в розігрітій до 180 °C духовці, приблизно 50 хвилин.

Готовий пиріг охолоджуємо та прикрашаємо розтопленим шоколадом та волоськими горіхами.



Загрузка...