Як заморозити кабачки, щоб взимку вони були смачними: експерт розкрив один секрет
Заморожування кабачків - чудовий метод зберегти їхній літній смак у зимові місяці. Кабачок, заготовлений у такий спосіб, ідеально підходить для різних страв, у тому числі й випічки. Експерт у галузі харчової науки розповів про найкращі способи заморожування цих овочів, пише martha stewart.
Професор із харчових наук Університету Рутгерса Дональд Шаффнер розповів про один секрет, про який мало хто знає. Виявляється, перед заморожуванням кабачки важливо бланшувати - це допомагає покращити загальну текстуру овочів. Це також, за його словами, запобігає розмноженню бактерій.
Як заморожувати кабачки: покрокова інструкція
1. Помийте цілі кабачки холодною водою.
2. Обріжте кінчики кабачків, а потім поріжте їх на шматки. Ви можете самі вирішити, якої форми вони будуть: кубики, кружальця, півкружальця тощо. Щодо розмірів, то шматочками повинні мати розмір від 1,5 до 2,5 см. Також їх можна потерти на тертку з найбільшими отворами.
3. Закип’ятіть у великій каструлі підсолену воду, додайте в неї кабачки та бланшуйте їх 1-2 хвилини.
4. Злийте воду за допомогою сита або друшляка та перекладіть шматочки у велику миску із крижаною водою. Залиште їх на кілька хвилин, поки вони не охолонуть, потім злийте воду та викладіть кабачки на чисті рушники. Промокніть їх насухо. Якщо ви шинкуєте кабачки, пропустіть цей крок; натомість просто промокніть їх паперовими рушниками.
5. Чистими руками перекладіть кабачки на деко, застелене пергаментним папером, і заморозьте. Потім перекладіть їх у пакети об’ємом 1 літр, придатні для заморожування. Витисніть повітря та зайву вологу з упаковки, добре закрийте.
Чи можна заморожувати сирі кабачки
Заморожувати кабачки у сирому вигляді доречно, якщо вони дуже подрібнені, адже ці шматочки занадто малі для бланшування. Але будь-які більші шматки кабачків слід спочатку все-таки бланшувати, запевнив Шаффнер.
Як довго зберігаються заморожені кабачки
Герметичні пакети з кабачками можна зберігати в морозилці до одного року (для нарізаних кабачків) та від 3 до 4 місяців (для потертих).
Як розморозити кабачки
Як пояснив Шаффнер, текстура овочів після заморожування змінюється – вона стає не такою хрусткою. Причина в тому, що молекули води, замерзаючи, руйнують рослинні тканини.
Для деяких страв, таких як хліб із кабачків, терті кабачки слід розморозити перед використанням. Також їх слід віджати насухо, перш ніж додавати до тіста. А от більші шматочки можна класти в суп чи рагу не розморожуючи, щоб максимально зберегти їхню початкову текстуру.
Щоб безпечно розморозити заморожені кабачки, Шаффнер рекомендує покласти їх на ніч у холодильник, розморозити в мікрохвильовій печі або під проточною холодною водою.