Як кава впливає на кишківник: учені з'ясували всі подробиці

Як кава впливає на кишківник: учені з'ясували всі подробиці

Кава не тільки пробуджує вранці, а й дає поштовх мільярдам дружніх мікробів, що живуть у травній системі. Є докази, що еспресо може позитивно впливати на мікробіом, що призводить до поліпшення стану здоров'я і навіть продовження життя.

"Ці мікроби все частіше роблять благотворний вплив на метаболізм, контроль ваги і психічне здоров'я. Кава містить кілька сполук, які діють як пробіотики, тобто вони живлять пробіотичні корисні бактерії, забезпечуючи їх поживними речовинами, необхідними для росту та функціонування", - розповіла дипломована дієтологиня і практик функціональної медицини Нікола Шубрук виданню The Telegraph.

Кофеїн діє як стимулятор, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику. У дослідженні 2023 року, опублікованому в журналі Nutrients, вивчали зв'язок між кофеїном, споживанням кави і мікробіомом товстої кишки. Результати засвідчили, що багатство мікробіома вище у тих, хто регулярно п'є каву, у них більше корисних видів Alistipes і Faecalibacterium і менше шкідливих Erysipelatoclostridium, які спричиняють проблеми. Це випливає з попереднього дослідження, в якому виявили, що вживання кави пов'язане зі збільшенням кількості біфідобактерій.

Кава також містить рослинні сполуки, звані поліфенолами, які містяться у фруктах, овочах, травах, спеціях, чаї, темному шоколаді та вині.

"Поліфеноли діють як протизапальні антиоксиданти. Вони можуть допомогти знизити ризик розвитку раку, нейтралізуючи шкідливі вільні радикали", - зазначає Шубрук.

Зокрема, такий поліфенол як хлорогенова кислота. Згідно з дослідженням, опублікованим 2020 року в журналі Experimental and Clinical Sciences, пацієнти, які вживали каву з високим вмістом хлорогенової кислоти, знизили ризик розвитку діабету 2-го типу та неалкогольної жирової хвороби печінки, а також схудли.

Встановлені дослідження також показали, що кофеїн корисний для кишківника, стимулюючи товсту кишку і сприяючи регулярному випорожненню.

Джерело: УНІАН



Загрузка...