Чи можна додавати оливкову олію в каву: що радить наука
Оливкова олія в каві забезпечує унікальний смак, наповнений корисними сполуками кожного інгредієнта. Вживання кави з оливковою олією допоможе зменшити запалення і знизити ризик багатьох хронічних захворювань.
Користь кави з оливковою олією
1. Захищає від серцево-судинних захворювань
Дослідження показують, що вживання понад половини столової ложки оливкової олії на день пов'язане з 15-відсотковим зниженням ризику серцево-судинних захворювань загалом і 21-відсотковим зниженням ризику ішемічної хвороби серця.
2. Запобігає інсультам
Властивості оливкової олії, які допомагають знизити артеріальний тиск і рівень холестерину, також можуть захистити від інсульту. Щоденне вживання 1,5-2,2 столових ложок оливкової олії може знизити ризик інсульту та серцевих захворювань.
3. Знижує ризик деменції
Дослідження встановило, що люди, які споживали всього 1,5 чайних ложки оливкової олії на день, мали на 28% менше шансів померти від деменції. Цей унікальний захист охоплював навіть тих, хто піддавався найбільшому ризику деменції через генетику та нездорове харчування.
4. Сприяє довголіттю та профілактиці хронічних захворювань
Дослідження 2022 року показало, що споживання більшої кількості оливкової олії може знизити ризик передчасної смерті від певних типів захворювань: Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань, респіраторних захворювань.
5. Покращує здоров'я кишкуівника
Антиоксиданти і мононенасичені жири в оливковій олії мають протизапальні властивості, які можуть допомогти в разі запальних захворювань кишківника, таких як виразковий коліт і хвороба Крона.
Дослідження засвідчили, що споживання олії першого віджиму значно покращує маркери запалення і симптоми, такі як здуття живота, закреп, неповне випорожнення кишківника і позиви до дефекації.
6. Знижує ризик метаболічного синдрому
Стан, відомий як метаболічний синдром, визначається сукупністю чинників ризику, таких як гіпертонія (високий кров'яний тиск), ожиріння та гіперглікемія (підвищений рівень цукру в крові), усі з яких підвищують ризик розвитку хвороб серця, інсульту та діабету 2 типу.
7. Зменшує симптоми депресії
В одному дослідженні у людей з важкою депресією спостерігалося значне поліпшення симптомів після вживання 25 мілілітрів (близько 1,7 столових ложок) оливкової олії щоденно протягом 52 днів, але користь не поширювалася на людей з легкою та помірною депресією.
8. Припиняє запальні захворювання суглобів
Дослідження показують, що вживання оливкової олії може мати переваги для людей із запальними захворюваннями суглобів, такими як ревматоїдний артрит (РА).
Недоліки вживання кави з оливковою олією
1. Збільшує щоденне споживання калорій
Одна столова ложка оливкової олії першого віджиму містить близько 119 калорій, додаткові калорії можуть завадити цілям зі зниження ваги.
2. Може спричинити проблеми з травленням
Надмірне вживання оливкової олії може спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом, такі як здуття живота та діарея.
3. Може бути несмачною
Залежно від ваших уподобань додавання оливкової олії до кави може просто здатися вам неприємним на смак.
Як приготувати каву з оливковою олією
Інгредієнти:
- Трохи вівсяного молока;
- 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму;
- 1 порція еспресо.
Змішайте вівсяне молоко й оливкову олію, потім підігрійте на плиті або в мікрохвильовці. Коли воно нагріється, використовуйте спінювач молока або блендер, щоб змішати до однорідної, пінистої і повністю змішаної маси. Додайте порцію еспресо в кухоль і вилийте суміш молока й оливкової олії в еспресо.