Які овочі втрачають користь і стають шкідливими в процесі смаження

Які овочі втрачають користь і стають шкідливими в процесі смаження

Не всі овочі однаково корисні після термічної обробки.

Деякі з них, коли потраплять на сковорідку, втрачають корисні властивості або навіть виділяють шкідливі речовини.

Перш, ніж смажити звичні продукти, варто дізнатися: чи не перетворюється ваша страва на "повільну отруту".

Картопля

На першому місці - картопля. При температурі від 120°C у процесі смаження крохмаль у її складі розпадається з утворенням акриламіду - сполуки з нейротоксичною дією, яка накопичується в печінці та нервовій системі.

Чим темніша і хрусткіша скоринка, тим вища концентрація акриламіду. А сковорода або фритюр легко розігріваються до 180-200°C - ідеальні умови для утворення цього токсину. За даними досліджень, регулярне вживання смаженої картоплі підвищує ризик онкологічних захворювань у 1,5 раза.

Болгарський перець

Другий у списку - болгарський перець. Його тонка шкірка дуже швидко підгорає, особливо на відкритому вогні або в олії. У результаті формується бензпірен - небезпечна канцерогенна речовина, присутня також у сигаретному димі й вихлопних газах.

Особливо інтенсивно бензпірен виділяється при смаженні на олії, уже через 3-4 хвилини. Регулярне вживання пересмаженого перцю - прямий шлях до хронічного запалення і ризику мутацій клітин.

Кабачки

Третій "небезпечний" овоч - кабачок. У ньому можуть міститися нітрати, які під час термічної обробки (особливо на грилі або в сковороді) перетворюються на нітрозаміни - сполуки, що здатні пошкоджувати ДНК і спричиняти мутації. Найбільший ризик - при смаженні на відкритому вогні, де реакція прискорюється втричі.

Як зменшити шкоду

Картоплю перед смаженням замочіть у воді на 30 хвилин - це допоможе вимити частину крохмалю.

Кабачки та перець краще готувати без олії на антипригарній сковороді або в духовці при температурі до 180°C.

Обирайте швидку обсмажку протягом 2 хвилин з активним помішуванням - так менше шкідливих речовин встигне утворитися.

Ніколи не використовуйте повторно олію, в якій вже щось смажили: у ній концентруються канцерогени.

Якщо повністю уникнути смаження не вдається, додавайте до страв броколі або спаржу - їх антиоксиданти частково нейтралізують токсини.



Загрузка...