Який хліб краще купувати: 6 найкращих сортів на думку дієтологів

Який хліб краще купувати: 6 найкращих сортів на думку дієтологів

Вибір хліба - це завжди непросто, якщо ви стежите за своїм здоров'ям. З таким розмаїттям варіантів буває складно зрозуміти, який саме варто купувати, особливо якщо важлива його поживна цінність. Не полегшує завдання і той факт, що багато магазинних видів хліба містять довгі списки інгредієнтів, у яких легко заплутатися.

На що варто звертати увагу під час вибору кориснішого хліба, а також які переваги дає кожен варіант, пише Martha Stewart з посиланням на експертів з харчування.

100% цільнозерновий хліб

Один із найкращих варіантів - це 100% цільнозерновий хліб. "Цілісні зерна зберігають усі частини зерна, що дає змогу утримувати більше клітковини, вітамінів, мінералів і рослинних сполук", - пояснює дипломований дієтолог-нутриціоніст Крістін Діллі.

Це важливо, тому що клітковина допомагає знижувати рівень холестеринув крові та уповільнює засвоєння вуглеводів, що сприяє більш плавному підвищенню рівня цукру в крові. Крім того, клітковина підтримує травлення і живить корисні бактерії в кишечнику, покращуючи його здоров'я.

Багатозерновий хліб

На відміну від 100% цільнозернового хліба, який складається виключно з цільних зерен, багатозерновий хліб містить різні види зерен, деякі з яких можуть бути рафінованими, а не цільними.

За словами дієтологині Сьюзан Грілі, до складу багатозернового хліба можуть входити овес, просо, амарант, ячмінь, жито, полова, кіноа, кукурудза, гречка, ейнкорн (стародавній вид пшениці) і цільна пшениця. Також він може містити насіння, таке як гарбузове, лляне, чіа і соняшникове.

Загалом такі інгредієнти є хорошим джерелом клітковини, складних вуглеводів, невеликої кількості білка і корисних жирів. Вони також багаті важливими вітамінами і мінералами, включно з вітамінами групи B і хромом.

Хліб із пророщених злаків

"Пророщений хліб - це цільнозерновий хліб, зерна якого замочили у воді й залишили для пророщування", - пояснює дієтологиня Ніколь Роуч. Цей процес активує ферменти, які розщеплюють білки і вуглеводи, роблячи їх більш легкозасвоюваними. Завдяки цьому в пророщеному хлібі міститься більше макро- і мікроелементів, доступних для засвоєння, порівняно з традиційним цільнозерновим хлібом.

Заквасочний хліб

Заквасочний хліб виготовляється шляхом природного бродіння борошна і води, що утворюють закваску. Цей процес включає молочнокислі бактерії, що мають пробіотичний ефект, хоча більша їх частина гине під час випікання. Однак у готовому хлібі залишається клітковина, яка сприяє здоров'ю кишечника, живлячи корисні бактерії.

Заквасочний хліб також багатий на вітаміни групи B (що підтримують нервову та імунну систему) і важливі мінерали, такі як магній, залізо і цинк.

Вівсяний хліб

Вівсяний хліб - це різновид цільнозернового хліба, який містить вівсяні пластівці або вівсяне борошно. Його виготовляють на основі комбінації пшеничного борошна і вівса (або вівсяного борошна), оскільки пшениця необхідна для утворення глютену, що дає змогу тісту піднятися.

Овес забезпечує організм розчинною клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру та холестерину в крові.

Лляний хліб

"Лляний хліб - це хліб, до якого додають насіння льону (цільне або мелене)", - пояснює Роуч. Він має горіховий смак і містить клітковину, а також омега-3 жирні кислоти (корисні жири). "Клітковина покращує травлення, сприяє насиченню, а також допомагає підтримувати рівень цукру і холестерину в крові", - додає Роуч.

Своєю чергою, Омега-3 жирні кислоти зменшують запалення в організмі, знижуючи ризик розвитку раку та серцево-судинних захворювань. Крім того, лляний хліб багатий на антиоксидантні рослинні сполуки, які називаються поліфенолами.



Загрузка...