Не лише сіль та алкоголь: продукти, які непомітно провокують появу набряків

Не лише сіль та алкоголь: продукти, які непомітно провокують появу набряків

Багато хто знає, що солоні продукти та алкоголь часто призводять до набряків, особливо якщо їх поєднувати.

Проте не лише вони можуть спричиняти затримку води в організмі.

Є й інші продукти, які на перший погляд здаються нешкідливими, але здатні затримувати рідину в тканинах і викликати набряки. Розповімо про них.

Які продукти стають причиною появи набряків 

Оселедець, мариновані огірки, солона капуста.

Різні види солоної риби, приготовленої з використанням великої кількості солі.

Домашні консерви, приготовані з використанням маринадів. Це мариновані та солоні помідори, огірки, гриби, різні види закруток.

Соусах та заправках (кетчуп, майонез, соєвий соус, гірчиця - у них багато солі та цукру).

За словами урологів, якщо у складі продукту містяться осмотично активні речовини, тобто ті, що притягують на себе воду, набряку не уникнути.

Набряки викликає не лише сіль - це важливо пам'ятати. Цікаво, що набряків, викликаних сіллю, позбутися досить легко.

Особливо багато осмотично активних речовин у магазинних продуктах. Вони містять "харчову хімію", яка сприяє затримці рідини. Наприклад, хліб та булочки.

У різних видах хліба та випічки можна виділити чимало різних компонентів, які можуть призводити до різних зрушень у метаболізмі. Підвищення в тканинах рівня натрію або глюкози деяких інших іонів може сприяти затримці рідини. Якщо ви їсте білий хліб, здобні булочки ввечері, то вранці можна відзначити легку набряклість рук або ніг або відзначити збільшення 1-2 кг ваги. Якщо це магазинні продукти, у них нерідко буває багато прихованої солі, цукру та інших компонентів, зазначив медик.

Молочні продукти, включаючи корисні кефіри та йогурти, можуть призводити до затримки рідини в тканинах та пухкості тіла за рахунок вмісту в них фосфатів, кальцію, молочної кислоти та інших компонентів.

До речі, звичка вживати склянку кефіру на ніч іноді може вести до неприємного ранкового симптому - легкої набряклості, - наголосив фахівець.

Солодкі фрукти можуть призводити не тільки до зайвих кілограмів, але і до затримки в тканинах рідини.

За словами уролога, затримку рідини через соль усунути набагато легше - достатньо припинити прийом солоних продуктів і пити більше води. А от набряклість через солодке усувається складніше. Справа в тому, що частина глюкози переходить у жирові клітини, між якими вода замикається надійніше, ніж в інших частинах тіла.

Картопля може провокувати набряки через те, що містить велику кількість крохмалю, який розщеплюється до простих цукрів, а вони чудово тягнуть на себе воду.

Різні замінники цукру теж мають високу осмотичну активність. Тому вони можуть провокувати набряклість у тканинах, оскільки вони тягнуть воду.

Продукти, які зменшують набряки:

Кавун, огірки, диня

Селера

Квасоля

Зелені сорти яблук

Овес

Мед.

Визначити, чи є набряки, можна так: натисніть пальцями на кістку гомілки. Якщо залишається слід від пальців, це ознака того, що ноги набрякли. Але набряки можуть мати прихований характер. Їх діагностувати можуть лікарі, за допомогою регулярного зважування, вимірювання артеріального тиску та контролю аналізу сечі.

Причини набряків

Неправильне харчування.

Надлишкове пиття, коли надходження рідини перевищує її виведення.

Малорухливий спосіб життя.

Прийом деяких ліків.

Звичка закидати ногу на ногу та все, що призводить до порушення циркуляції крові в ногах.

Вагітність.

Передменструальний синдром.

Хвороби нирок, органів кровообігу та травлення, порушення обміну речовин.



Загрузка...