Як зробити саморобний обігрівач зі свічок: прості способи
Якщо в будинку немає опалення або не можна підключити обігрівачі, з настанням холодів усі шукають ефективні способи обігріву.
Один з варіантів може бути саморобний обігрівач на свічках. Про те, як його зробити, розповідає
"Сніданок з 1+1".Для виготовлення такого обігрівача знадобляться дві металеві миски різного розміру, свічки (чим більше, тим швидше нагріється конструкція) та кілька цеглин для стабільності конструкції й каміння.
Насамперед потрібно перевернути цеглину і встановити на неї меншу миску догори дном. Далі можна створювати "піраміду" обігрівача: на першу миску слід покласти другу із камінням.
Під першу миску варто поставити баночку, яка буде виконувати роль підставки під свічки.
"Свічки будуть виконувати роль нагрівального елементу, відповідно чим їх більше, тим швидше нагріється вся конструкція", - йдеться у відео.
Потрібно запалити свічки під мискою та зафіксувати початкову температуру.
Перші результати нагріву можна відчути через 10 хвилин: нижня частина обігрівача стане досить гарячою, а верхня - теплою.
"Ця саморобна піраміда нагрівається поступово. Через 30 хвилин ми вже зафіксували температуру понад 32 градуси, чого цілком достатньо для локального обігріву. Проте, не слід очікувати, що він зігріє всю кімнату чи квартиру", - розповідає експерт.
Серед переваг такого саморобного обігрівача на свічках - економічність. Практично всі матеріали можна знайти вдома або використати вторинно, витрати - лише на свічки.
Його досить просто виготовити. Процес не потребує особливих навичок чи інструментів.
За словами експерта, такий обігрівач - чудовий варіант для додаткового локального обігріву. Проте його ефективність в масштабах приміщення мінімальна, і температура швидко знизиться після того, як свічки догорять.
Можна також виготовити обігрівач із глиняного горщика і картоплі. Для цього знадобляться картоплина середнього розміру, невелика кількість соняшникової олії, сірники та гніт від свічки. А також глиняний горщик з отвором посередині для циркуляції повітря, цегла або камінь для стабільності.
Картоплину потрібно обрізати з обох кінців, після чого зробити заглиблення в середині для гноту. Сюди слід залити трохи соняшникової олії, яка забезпечить тривале горіння.
Прокладіть ґніт всередині вирізу картоплі, при потребі закріпивши його сірником для стабільності. Він має бути занурений в олію, щоб підтримувати стабільне полум'я.
Накрийте картоплину глиняним горщиком з отвором. Це дозволить повітрю надходити до полум'я, підтримуючи горіння.
"Через короткий час конструкція почне випромінювати локальне тепло, достатнє для обігріву рук", - розповідає журналіст Олександр Саюн.
Загалом, такого нагрівача вистачить на 2-3 години за умови регулярного поповнення олії.
"Я вирішив провести експеримент: залишив обігрівач на 10 хвилин, і вже відчув тепло. Він справді ефективний для локального використання - можна гріти руки або створити невелику зону тепла. Проте, як і всі саморобні пристрої, обігрівач потребує дотримання правил безпеки", - каже чоловік.
Джерело: gazeta